Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Медична допомога повинна бути по-справжньому доступною

14 березня 2011 - 10:28

Медична допомога повинна бути по-справжньому доступною

Про необхідність реформування галузі охорони здоров'я йшла мова під час зустрічі жителів Дніпрорудного з головою облдержадміністрації Борисом Петровим та керівниками управлінь ОДА.

Так, Василівський район має приклад успішного впровадження нових підходів до організації лікувального процесу. На базі Василівської центральної районної лікарні відкрито оновлене пологове відділення. В той час до Дніпрорудненської міської лікарні переводиться з ЦРЛ інфекційне відділення. Фахівці стверджують, що завдяки цьому можна буде підвищити рівень надання медичної допомоги, оскільки завдяки концентрації коштів простіше буде підтримувати належний рівень технічного устаткування.

- Сконцентрувавши бюджет галузі, ми вирішимо низку фінансових питань. Навіть у медиків, які зберігають свої трудові книжки в районі, буде менше згодом проблем із пенсією. Медики давно чекали такої реформи, але рішучі кроки все не робилися, - зазначила начальник управління охорони здоров´я ОДА Наталія Мотовиця, говорячи про спільні для всіх районів тенденції.

Лейтмотивом всіх змін залишається провідна думка про наближення медичної допомоги до пацієнта. Виражатися це буде в реорганізації системи ФАПів та амбулаторій. Але, як підкреслювалось у ході зустрічі, мова про скорочення не йде.

Як розповіли керівники галузі, за існуючої системи на медицину виділяється в обласного бюджету біля 500 млн. грн. Та відчути ці кошти пацієнтам не вдається. Тому, займаючись реформою медичної сфери, її керманичі намагаються, щоб гроші працювали на людей, а не на саму систему.

- Найцінніше, що у нас є, - здоров'я і життя наших громадян. Можливо, не всі поки що розуміють, наскільки важливим є питання реформування галузі охорони здоров'я. Але однозначно, якщо не вжити серйозних заходів, медицина в районах застрягне на рівні минулого століття, - підкреслив голова облдержадміністрації Борис Петров. - У всьому світі йдуть шляхом укрупнення лікувальних установ. Реалізація таких заходів дозволить правильно розподіляти фінанси, кадри, планувати роботу, ремонти.

Ефективне використання коштів як результат реформування галузі в кінцевому підсумку забезпечить збереження робочих місць для медиків, а також доступне і якісне лікування для пацієнтів.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії