Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Про проблеми освіти – відверто у прямому ефірі

17 березня 2011 - 08:44

Про проблеми освіти – відверто у прямому  ефірі

Підходи до вирішення  проблем та шляхи  подальшого розвитку   галузі освіти   в  регіоні у прямому ефірі  програми «Пряма лінія» на каналі «Запоріжжя»   відверто обговорили   з телеглядачами заступник голови  облдержадміністрації Микола Ярмощук, начальник управління освіти і науки ОДА Олександр Вєрозубов, начальник управління освіти і  науки Запорізького міськвиконкому Володимир Кузьменко і голова   обласної організації  профспілок освітян України Надія Гринь.

З огляду на те, що поточний рік визначений Президентом  України Віктором Януковичем роком освіти та інформатизації суспільства,  чималу увагу  керівники галузі приділяють реалізації завдань з модернізації шкільних комп’ютерних класів, створенню єдиного інформаційного  освітнього простору. Як зазначив заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмо щук,  на нову комп’ютерну техніку передбачається виділити щонайменше   3, 2 млн. грн. бюджетних коштів, а це майже  60 комплектів комп’ютерних класів. Така  їх  кількість, зрозуміло,   не  задовольнить  потреби всіх загальноосвітніх навчальних закладів  області, але   головне, щоб акцію підтримали на місцях. Нині  чи не  кожна школа  має  можливість спрямувати свої фонди на  комп’ютерне переозброєння. Начальник управління освіти і  науки Запорізького міськвиконкому  Володимир Кузьменко зауважив, що сьогодні на часі перехід на індивідуальні комп’ютерні засоби: школярі Запоріжжя  з часом перейдуть на  персональні нетбуки.

Також йшлося  про пріоритетні напрямки розвитку  галузі. У їх переліку: відновлення та відкриття дошкільних навчальних закладів,  впровадження інклюзивної освіти для  дітей з особливими потребами, робота з талановитими дітьми. Разом з тим, наголосив  Микола Ярмощук, першочерговими   залишаються питання  виплати заробітної плати освітянам,  оплата комунальних послуг для закладів освіти, оздоровлення  дітей та працівників галузі і ряд інших. Що ж до так званої оптимізації  загальноосвітніх закладів  на території області, то, підкреслив посадовець,  жодної школи не буде закрито без згоди  громади і наявності  шкільного автобуса для забезпечення підвозу дітей до діючих по сусідству закладів освіти. Також посадовець у прямому ефірі програми заборонив  функціонерам  у галузі освіти  для економії  бюджетних коштів  спонукати вчителів до відпусток за власний рахунок на період шкільних канікул.

- Така практика неприпустима, - підкреслив Микола Ярмощук. –  Це позиція регіональної влади,  особисто голови облдержадміністрації Бориса  Петрова. Якщо хтось із керівників територій вдасться до таких протиправних  заходів, нестиме  персональну відповідальність.

На думку голови   обласної організації  профспілок освітян  Надії Гринь галузь  все ж  потерпає, насамперед,  від  недостатнього  фінансування  на державному рівні. Тож вчителі області 21 березня вийдуть  на центральну площу  Запоріжжя, щоб  публічно висловити своє  незадоволення рівнем  матеріального забезпечення освіти. Заступник голови ОДА Микола Ярмощук офіційно запросив  профспілкових лідерів  та активістів у цей день  провести  конструктивну розмову з  проблемних питань  за круглим столом.

- Жодного разу   ще не було, щоб  на мітингах протесту  їх учасники  досягли  певного консенсусу та  ефективно вирішили  свої проблеми,  - зазначив посадовець. -  Пропоную зустрітися і спокійно, у форматі діалогу, визначити напрямки спільних дій у вирішенні зазначених проблем.

У рамках передачі, що тривала  одну годину, телеглядачам було запропоновано взяти участь у інтерактивному голосуванні, відповівши на запитання «Через що найбільше потерпає галузь освіти?» з такими  варіантами: низька заробітна плата   вчителів,  непрестижність професії ,  непродумані експерименти у галузі. У голосуванні взяли участь понад  900 телеглядачів. З них  близько 80%  вважають, що низька заробітна плата (307) і, як наслідок, непрестижність професії вчителя (423).  


Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні