Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Профілактична робота – першочергове завдання з протидії соціальним хворобам

6 квітня 2011 - 08:38

Профілактична робота – першочергове завдання з протидії соціальним хворобам

Хід виконання  у Запорізькій області «Загальнодержавної програми забезпечення профілактики ВІЛ-інфекції, лікування, догляду  ВІЛ-інфікованих і хворих на СНІД на 2009-2013 роки» та результати  реалізації обласної  «Програми  протидії  поширенню наркоманії та боротьби з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів  на 2004-2010 роки» обговорили  учасники засідання  координаційної ради з питань протидії соціальним хворобам при облдержадміністрації, яке  провів заступник голови ОДА  Микола Ярмощук.

Учасники заходу відмітили, що  епідемічна ситуація з ВІЛ\СНІДу в області  суттєво погіршилася.  Показник  захворюваності на  ВІЛ-інфекцію склав  торік  30,81 на 100 тис. населення проти  27,52 у 2009 році. Стосовно  захворюваності на СНІД  картина  така ж :  у 2010- ому  зафіксовано 10,77 на 100 тис. населення, тоді як у 2009-ому -  7,91. Число померлих від СНІДу   у 2010-ому році  у порівнянні з попереднім роком  збільшилось на 23% і становило  6,35 на 100 тис. населення.

На тлі  посилення негативного впливу  «чуми ХХ сторіччя»  залишається  досі невирішеним питання щодо відповідності вимогам чинного законодавства мережі існуючих кабінетів «Довіра». Подекуди на території області у них немає пристойних приміщень,  не укомплектовані фахівцями.

Ефективність  протидії   поширенню наркоманії дещо покращилася: за підсумками минулого року   показник захворюваності  на цю соціальну хворобу  становив    2, 2 на 20 тис. населення (у 2009-ому   - 2,8), та все ж перевищує  рівень захворюваності по Україні.

Фахівці та експерти  обговорили шляхи подолання цих негативних явищ. Зокрема, йшлося про забезпечення  населення якісними послугами щодо тестового і після тестового консультування з питань ВІЛ-інфекції,  підвищення лікувальної активності районних підрозділів наркологічної служби області.

- Показники  соціальних хвороб – це маркери, які  визначають рівень  усвідомлення суспільством тієї загрози, яку вони несуть,  - зазначив заступник голови ОДА Микола Ярмощук. – Об’єднавши зусилля  регіональної влади та місцевого самоврядування,  працівників галузі охорони здоров’я та  громадськості, ми зможемо  виставити їм надійний заслін. Сьогодні принципово  важливо забезпечити, в першу чергу,  належну профілактичну роботу. Треба інформувати населення про безпечну життєдіяльність і пропагувати здоровий спосіб життя. Мусимо переконати молодь, що бути здоровим – це модно. Інакше – ризикуємо втратити наше майбутнє.


Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни