Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

На брифінгу у прес-центрі облдержадміністрації за участю голови облдержадміністрації Олександра Сіна мова йшла про проблеми і перспективи розвитку торгівлі та побутового обслуговування населення області

27 липня 2004 - 15:12

Олександр Сін проінформував журналістів про результати розвитку торгівлі за останні три роки. Зокрема, загальний обсяг роздрібного товарообігу підприємств торгівлі, включаючи ресторанне господарство, склав у 2003 році 2043,5 млн. грн. проти 1375,9 млн. грн. у 2000 році, що становить 148,5% росту (серед інших областей України наша з цього показника займає 20 місце). Товарообіг на підприємствах обласної спілки споживчих товариств збільшився до 77,4 млн. грн., що складає темп росту 110,6% до 2000 року.

Річний роздрібний товарообіг у розрахунку на душу населення у 2003 році становив 1075 грн. проти 689,9 у 2000. З цього показника наша область замає 7 місце.

У регіональному розрізі за обсягом продаж оптової торгівлі, наголосив доповідач, левову частку займає місто Запоріжжя (89,9%), Бердянськ – 2,7%, Пологівський район – 2,7, Мелітополь – 2%. Такий перекіс негативно позначається на формуванні роздрібних цін на основні продовольчі товари. Випереджальний розвиток оптової торгівлі, значна різниця у товарообігу із роздрібною торгівлею свідчать, що існують великі резерви для збільшення товарообігу роздрібної торгівлі.

Зважаючи на ці проблемні моменти та у зв’язку із закінченням у 2004 році дії програми розвитку торгівлі, громадського харчування та побутового обслуговування населення, акцентував увагу О.Сін, голова облдержадміністрації Володимир Березовський видав розпорядження про розробку нової програми на 2005-2006 роки. При цьому доручив використати нові підходи під час її формування, організувати збір і узагальнення пропозицій, провести широке обговорення проекту серед підприємницьких кіл.

Облдержадміністрація визначила десять пріоритетних цілей і заходів для подальшого поліпшення обслуговування населення області підприємствами торгівлі та побуту. Головний акцент зроблено, підкреслив О.Сін, на повсюдну легалізацію торгівлі, ліквідацію так званих збиткових підприємств, ліквідацію боргів з виплати зарплати та податків до бюджетів, налаштовування тісних зв’язків між вітчизняними товаровиробниками та торгівлею.

У містах і районах передбачено створити робочі групи з обговорення проекту програми, а також консультаційні органи, які б допомогли забезпечити партнерські стосунки між владою та підприємцями, а не впливати чисто адміністративними методами.

„На сьогодні зростання заробітної плати в регіоні не відповідає зростанню товарообігу, зазначив О.Сін. Тому наша мета – зробити все можливе у сфері торгівлі і побутового обслуговування, щоб кошти населення залишались в області”.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика