Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Під головуванням начальника головного управління Пенсійного фонду України в Запорізькій області Анатолія Казачука відбулося засідання колегії головного управління Фонду в області за підсумками роботи у першому півріччі 2004 року

3 серпня 2004 - 13:20

В засіданні взяли участь голова обласної державної адміністрації Володимир Березовський і заступник голови Пенсійного фонду України Валентин Короневський.

Колегія підбила підсумки роботи органів Пенсійного фонду України  в області за перше півріччя поточного року та визначила завдання щодо подальшої реалізації курсу пенсійної реформи. У доповіді начальника головного управління Пенсійного фонду в області Анатолія Казачука та виступах учасників засідання відзначалося, що перше півріччя 2004 року стало початковим в реалізації базового Закону України “Про загальнообов`язкове державне пенсійне страхування”, який набрав чинності з 1 січня поточного року.

Доповідь начальника головного управління Пенсійного фонду в Запорізькій області Анатолія Казачука Пенсійна реформа починає позитивно впливати на соціально-економічні процеси в суспільстві. З`явилася практична мотивація до високооплатної праці як  провідного стимулу  гідної пенсії. В зв`язку з цим зростає необхідність повсюдної  легалізації заробітної плати та її зростання, максимальної зайнятості людей працездатного віку, збільшення надходжень до бюджету Пенсійного фонду та поетапного підвищення пенсій, що відповідає конкретним завданням Уряду, очолюваного Прем`єр-міністром України Віктором Януковичем.

Так, на виконання рішень Уряду з початку нинішнього року проведено чотири масових перерахунки пенсій, завдяки яким пенсії підвищені всім без винятку ветеранам війни і праці, навіть тим, хто мав незначний трудовий стаж і заробіток.  Яскравим прикладом цього є постанова Кабінету Міністрів України від 24 липня 2004 року № 943 «Про додаткові заходи щодо підвищення рівня пенсійного забезпечення», згідно якій 422 тисячі ветеранів з  пенсією, нижчою за прожитковий мінімум для непрацездатних осіб 284 грн. 69 коп., з 1 серпня п. р. одержали доплату в розмірі до 30 гривень на місяць. Загалом з початку року середній розмір пенсій в області зріс майже у півтора рази: з 149 до 217 гривень. Зокрема, 124,2 тисячі осіб отримали підвищення пенсій від 20 до 100 гривень, майже 60 тисяч – від 100 до 1000, кілька тисяч почали отримувати пенсію понад 1000 гривень на місяць. Адже основним критерієм рівня пенсій стали два визначальні фактори: трудовий стаж і розмір заробітної плати.

Успішному забезпеченню пенсійної реформи сприяє своєчасне і в повному обсязі виконання  планів надходження до бюджету Пенсійного фонду. З початку року з усіх джерел фінансування в нашій області до пенсійної скарбниці надійшло 742 млн. грн., що на 196 млн. грн. або на 35,8 відсотка більше проти відповідного періоду минулого року. Встановлені завдання виконали всі міста і райони регіону. Все це є свідченням як динамічного розвитку економіки  області, послідовної реалізації Програми Кабінету Міністрів України, так і належної відповідальності працівників органів Пенсійного фонду.

Разом з тим питання подальшого впровадження пенсійної реформи і особливо дисципліни сплати пенсійних внесків залишаються досить актуальними Учасники засідання висловили стурбованість наявним зростанням заборгованості перед Пенсійним фондом, загальна сума котрої сягає 59 млн. грн. Вони зажадали різкого  підвищення відповідальності керівників підприємств всіх форм господарювання перед Пенсійним фондом.

На колегії виступив голова облдержадміністрації Володимир Березовський, який зокрема сказав:

"Пенсійна реформа сьогодні - один з головних пріоритетів державної політики. Це неодноразово підкреслював Президент України Л.Д. Кучма. Суттєве підвищення рівня соціального захисту громадян є головною складовою Програми діяльності Кабінету Міністрів України.

У своїй програмній промові 4 липня у Запоріжжі Прем’єр-Міністр України В.Ф.Янукович зазначив, що «одним із своїх найголовніших професійних і навіть життєвих завдань вважає випереджальний максимальний ріст пенсій».

Тому впровадження пенсійної реформи має не тільки соціально-економічний, але й політичний характер. Адже довіра громадян до влади зміцнюється тоді, коли вирішуються соціальні проблеми, особливо, ветеранів та пенсіонерів.

Сьогодні можна говорити про перші позитивні результати впровадження пенсійної реформи, в тому числі, в нашому регіоні. Протягом семи місяців на виконання рішень Уряду проведено чотири масових перерахування пенсій, в результаті чого їх середній рівень в області зріс майже в півтора рази. І це практично за півроку!

Є всі підстави сказати, що Уряд послідовно виконує свої обіцянки щодо підвищення рівня матеріального забезпечення ветеранів, поетапного наближення розмірів трудових пенсій ближчим часом до рівня прожиткового мінімуму.

Виконання Постанови Уряду № 493, яку Віктор Федорович Янукович підписав 10 днів тому, вже в серпні відчують понад 400 тисяч запорізьких ветеранів.

При цьому варто зазначити, що збільшення розмірів пенсій відбувається не штучно, а завдяки послідовному зростанню темпів економічного розвитку нашої держави.

Серед регіонів України, які забезпечують вагомі економічні показники, чільне місце посідає й наша область.

За перше півріччя темпи зростання виробництва промислової продукції склали 120,4 відсотка, при цьому приріст обсягів продукції на підприємствах галузі машинобудування становить 64 відсотки.

Вирощено добрий врожай зернових культур - на сьогодні хліба обмолочені на 535 тисячах гектарів (85 відсотків від всіх посівних площ). Намолочено понад півтора мільйона тонн зерна при середній врожайності більше 28 центнерів з кожного гектара.

Область знаходиться серед тих регіонів України, де динамічно зростає рівень заробітної плати. З початку року середня зарплата по області зросла майже на 25 відсотків і становить 626 гривень.

Ці вагомі показники дозволяють сподіватися на позитивну динаміку надходжень до бюджету Пенсійного фонду як у найближчі роки, так і в перспективі, як це передбачається у проекті Стратегії економічного та соціального розвитку Запорізької області на 2004-2015 роки.

Я хочу підкреслити: при тому, що Запорізька область сьогодні є одним з донорів Пенсійного фонду, у нашому регіоні всі пенсійні виплати забезпечені власними коштами й здійснюються своєчасно та в повному обсязі.

Одним словом, зроблено велику роботу, результати якої ніхто не має права перекреслити. Але щоб цей процес і надалі йшов успішно, необхідно зосередити зусилля на розв’язанні таких невідкладних проблем.

По-перше, всі сили органів влади, місцевого самоврядування, керівників підприємств та організацій мають бути спрямовані на виконання зростаючого бюджету Пенсійного фонду, погашення існуючої заборгованості з обов’язкових платежів до Фонду, недопущення її зростання у майбутньому.

Сьогодні кожен має чесно декларувати свою заробітну плату, сплачувати з усієї суми страхові внески з тим, щоб на схилі років мати забезпечену старість. Всі повинні розуміти, що трудова пенсія – це не дарунок

чи благодійна допомога від держави, а концентрований результат багаторічної праці громадянина.

Висновок: здійснення пенсійної реформи на рівні сучасних світових стандартів можливе лише за умови розв’язання базової проблеми – відчутного зростання заробітної плати.  При цьому важливо припинити практику регулювання заробітної плати виключно шляхом підвищення її мінімального рівня, стимулювати збільшення  витрат на оплату праці в собівартості продукції.

Працездатне населення має працювати і ми намагаємося забезпечувати для цього всі необхідні умови. Тільки за І півріччя 2004 року в області було створено понад 10 тисяч нових робочих місць.

Важливо також створити об’єктивні умови для виходу значної частини економіки з тіньового сектору. З цією метою ми постійно відслідковуємо рівень зарплати по галузях, по окремих підприємствах, в тому числі, і за даними персоніфікованого обліку.

Щодо заборгованості підприємств перед Пенсійним фондом. На жаль, заборгованість зростає, хоч і не такими темпами, як це було раніше. Ми не можемо вийти з «зачарованого кола»: разом з погашенням існуючих боргів  постійно виникають нові.

Тому хід виконання розпорядження голови облдержадміністрації з приводу погашення заборгованості вважаю незадовільним.

Ситуація вимагає застосування додаткових важелі впливу на боржників з боку владних структур, правоохоронних органів, прокуратури. До речі, й Пенсійний Фонд не в повному обсязі використовує поновлені права органу стягнення.

Давайте сьогодні домовимося, спільними зусиллями максимально жорстко застосовувати всі передбачені законодавством заходи впливу щодо керівників підприємств, які продовжують нарощувати недоїмку до Пенсійного фонду.

Зі свого боку, я обіцяю продовжувати тримати це питання під своїм особистим контролем.

Я підтримую пропозицію головного управління Пенсійного фонду щодо проведення ближчим часом розширеного засідання обласної координаційної ради з питань впровадження пенсійної реформи за участю керівників райдержадміністрацій та міських голів.

Вважаю за необхідне акцентувати Вашу увагу ще на одному питанні. Це – організація інформаційно-агітаційної роботи навколо пенсійної реформи, її перших результатів. Сьогодні дуже важливо створювати навколо реформи відповідну позитивну громадську думку, підкреслювати принципи соціальної справедливості, які лежать в основі  реформування пенсійної системи.

Тому корисною справою, наприклад, було б проведення в області у вересні-жовтні єдиного дня інформування населення  про хід пенсійної реформи.

Закінчуючи свій виступ, хочу сказати, що добре знаю, наскільки сьогодні непросто працювати в органах Пенсійного фонду, зважаючи на обсяги та складність поставлених завдань, фізичну і психологічну напругу, рівень існуючого матеріального забезпечення.

Я обіцяю вам допомогу та підтримку не тільки тому, що результати вашої роботи напряму впливають на оцінку населенням діяльності органів влади в цілому, а й тому, що усвідомлюю всю необхідність та благородність справи забезпечення проведення сучасної, повної та справедливої пенсійної реформи".

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Світло культури в темряві війни: у Запоріжжі відбувся фестиваль фільмів національно-культурних товариств

США схвалили пакет військової допомоги: Україна отримає нове озброєння та посилить свою обороноздатність

Як в Запоріжжі оформити догляд за людиною похилого віку чи з інвалідністю?

Компас вкаже напрямок: в Запоріжжі школярі навчаються спортивного орієнтування

Освітній сервіс єДокумент в «Дії»: запитання та відповіді

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 428 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору