Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

27 квітня 2011 року в обласному краєзнавчому музеї відбулось відкриття виставки «Історія державного герба України», присвячена 20-й річниці незалежності України та Дню Державного Прапора України

28 квітня 2011 - 10:45

27 квітня 2011 року в обласному краєзнавчому музеї відбулось відкриття виставки «Історія державного герба України», присвячена 20-й річниці незалежності України та Дню Державного Прапора України.

У заході взяли участь депутат обласної ради Грозовський І.В., начальник управління культури і туризму облдержадміністрації Конарева І.Е., директор видавництва «Тандем» Текуч В.М., учасники обласного семінару з актуальних питань пам`яткоохоронної роботи, працівники музеїв, краєзнавці, учні та студенти.

Всеукраїнська виставка «Історія державного герба України» створена за сприяння Міністерства культури України, Українського інституту національної пам’яті, Запорізької обласної державної адміністрації, Запорізької обласної ради, за участі Національного історичного музею України.

Автори виставки лауреат державної премії України, заслужений працівник науки й техніки України Олександр Бєлов і доктор історичних наук, професор Георгій Шаповалов протягом багатьох років досліджують всі доступні в Україні та за кордоном джерела щодо цієї важливої теми. Ними запропонована наукова та історично правдива концепція духовного змісту українського герба. Виставка на сучасному науковому рівні доводить, що високе духовне вшанування українського тризуба виникло в прадавніх цивілізаціях Середземномор’я і міцно пов’язане з обожнюванням сонця як творця життя (символ хрест) та предмета, який рятував життя – якоря (символ тризуб). Відвідувачі виставки мають змогу переконатися в тому, що сучасний герб України походить від прадавнього поєднання язичеського та християнського символів хреста та якоря, які уособлюють Віру та Надію на спасіння. Вперше музейними засобами представлено матеріали про духовний подвиг на українській землі св. Климента та про хрещення Київської Русі його мощами. Експонати виставки свідчать, що традиції використання хреста-якоря як герба Київської Русі виявилися дуже сталими і протягом багатьох століть простежуються в українській геральдиці та народній символіці. Хрест-якір використовувався і в часи перебування українських земель у складі Великого Князівства Литовського та Речі Посполитої, і в добу Козаччини, і в періоди колонізації українських територій Австрією та Росією, і на різних етапах новітньої історії України.

На виставці представлено 145 кольорових та чорно-білих фотографій, репродукцій та зображень унікальних старожитностей з Національного музею історії України, Національного заповідника «Хортиця», Національного заповідника «Херсонес Таврійський», Львівського історичного музею, Запорізького обласного краєзнавчого музею, Нікопольського краєзнавчого музею та багатьох рідкісних видань. Художнє оформлення виставки виконано видавництвом ПП «АА Тандем».

Запорізький обласний краєзнавчий музей працює з 9.00 до 17.00 без перерви, вихідні – неділя, понеділок.

 

Читайте також

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів

Міноборони запускає мобільний застосунок Резерв+ для військовозобов'язаних, призовників та резервістів

Звичайний хлопець виявив бажання піти на захист Батьківщини

Іван Федоров: «Науково-технологічний прорив допоможе Україні здобути перемогу»

Триває набір кадрового резерву держслужбовців

СБУ викрила «суддю» з Мелітополя, яка виносила сфабриковані вироки місцевим мешканцям

Коли говорять гармати, музи не мовчать: у Запорізькій обласній філармонії відбувся гала-концерт «Акорди Хортиці»