Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Заступник міністра праці та соціальної політики України, голова Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Олена Гаряча провела прес-конференцію для журналістів в прес-центрі облдержадміністрації

12 серпня 2004 - 16:00

Заступник міністра праці та соціальної політики України, голова Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Олена Гаряча на прес-конференції в прес-центрі облдержадміністрації розповіла про результати експериментів з підвищення роботи державних цільових фондів у Запорізькій області.

Виступ заступника міністра праці та соціальної політики України, голови Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності Олени Гарячої на  прес-конференціїВ прес-конференції взяли участь заступник голови Пенсійного фонду України Анатолій Боніславський та начальник головного управління ПФУ в області Анатолій Казачук.

О.Гаряча очолює робочу групу Кабінету Міністрів з вивчення результатів експерименту в Гуляйпільському і Пологівському районах нашої області.

Як зазначила Олена Гаряча, в Україні поряд з Пенсійним фондом діють ще три фонди загальнообов`язкового державного соціального страхування на випадок безробіття (центри зайнятості); від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань; з тимчасової втрати працездатності. Кожен з них має власну реєстраційну базу та самостійно працює з платниками соціальних внесків, що створює незручності для роботодавців під час звітності та інші проблеми. Водночас Пенсійний фонд має найповнішу в державі систему персоніфікованого обліку (СПО). Тож кілька років тому виникло запитання: чи не можна використати цю чудову базу й для роботи трьох інших соціальних партнерів з метою більш повного охоплення громадян всіма видами соціального страхування, підвищення платіжної дисципліни, спрощення порядку звітності роботодавців, зменшення бюрократизму та формалізму і загалом підвищити ефективність роботи державних цільових фондів?

З цією метою і було вирішено провести відповідні експерименти. 19 жовтня 2000 року Верховна Рада України ухвалила закон про їх проведення у Запорізькій, Луганській та Львівській областях.. Таким чином розпочато експерименти, за участю фондів соціального страхування на випадок безробіття в Гуляйпільському районі та Пологівському від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань, з тимчасової втрати працездатності та з використання даних СПО для призначення страхових виплат, державної допомоги сім`ям з дітьми, малозабезпеченим сім`ям та житлових субсидій.

„Результати радують, - сказала Олена Гаряча. В Гуляйпільському та Пологівському районах органи Пенсійного фонду в повному обсязі взяли на себе функції реєстрації страхувальників та контролю за повнотою і своєчасністю сплати внесків на загальнообов`язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття, завдяки чому одержані реальні позитивні результати: зміцнена платіжна дисципліна, підвищена якість контролю за повнотою сплати внесків, збільшилася кількість платників страхових внесків”.

 За попередніми даними, до Фонду соцстраху на випадок безробіття додатково залучено до сплати страхових внесків 3600 платників. За порушення порядку сплати внесків та зниження фонду оплати праці, з якого обчислюються внески, притягнули до адміністративної відповідальності у вигляді штрафів 310 посадових осіб. Направили до суду майже 200 позовів на стягнення заборгованості по внесках.

Усе це сприяло збільшенню надходжень коштів до Фонду соцстраху.

Досвідом доведено, що функції реєстрації платників внесків на соціальне страхування, контролю за сплатою внесків, акумуляції коштів можливо здійснювати силами однієї структури. Страхову функцію, призначення і виплату коштів по страхових випадках, тобто видаткову частину бюджету, залишити діючим цільовим фондам. Отже, все це потребує реформування системи державного соціального страхування

Досвід гуляйпільців та пологівців робоча група дійшла висновку узагальнити і розповсюдити.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер

Надзвичайний та Повноважний посол Німеччини в Україні Мартін Єґер відвідав Запоріжжя – обговорили подальшу співпрацю

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 216 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю