Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Прихильники тіньової зарплати попереджені про кримінальну відповідальність

12 травня 2011 - 14:31

Найгірша ситуація з легалізацією трудових відносин у Токмаку

Під час другого засідання обласної комісії з питань легалізації трудових відносин розглядалася ситуація з тіньовою заробітною платою, що склалася у місті Токмак, Токмацькому, Приморському, Пологівському та Чернігівському районах Запорізької області.

- Цьому питанню особливу увагу приділяють і Президент України, і Уряд, – наголосив головуючий на засіданні заступник голови ОДА Микола Ярмощук. – Адже щонайменше третина працездатного населення України або взагалі не має офіційних трудових відносин, або отримує заробітну плату нижчу за мінімальну. Тож нескладно порахувати, що вирішення питання легалізації трудових відносин майже на третину збільшить прибуткову частину бюджету. Але головне полягає в тому, що тіньова зарплата позбавляє працівників, що її отримують, будь-якого соціального захисту і призводить до зубожіння населення.

Як зазначалося у ході засідання, найгірша ситуація з цього питання спостерігається у місті Токмак та Токмацькому районі. Ця територія єдина в області, де у порівнянні з минулим роком спостерігається зменшення надходжень до бюджету та Пенсійного фонду. Що й не дивно. Адже у Токмаку офіційно працевлаштованим є лише 40% працездатного населення.

У Приморському та Чернігівському районах ситуація дещо ліпша і перебуває на середньостатистичному обласному рівні. А от дії керівництва Пологівського району, де надходження до бюджету зросли більш ніж на 20%, заслуговують на подяку.

Хоча й у Пологівському районі, як і на всіх територіях області, є підприємства, які сплачують своїм робітникам дуже низьку заробітну плату, як правило, це - приватні торгівельні фірми або фермерські господарства. Керівники підприємств, що найбільш зухвало ставляться до дотримання законодавства у питанні легалізації трудових відносин та виплати заробітної плати, попереджені про кримінальну та адміністративну відповідальність. Їм надано час для виправлення становища. А керівником ФГ «Кірове» Токмацького району Василем Невгодою, який не тільки порушує трудове законодавство, але й не з’являється на засідання комісії, відтепер опікуватиметься обласна прокуратура.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області