Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Реформи у сфері житлово-комунального господарства

Реформи у сфері житлово-комунального господарства

28 грудня 2012 - 10:04

Концепція розвитку ЖКГ Запорізької області

Розробляючи дану концепцію, ми ставимо перед собою завдання розмежування рівнів відповідальності в галузі ЖКГ між обласною владою та органами місцевого самоврядування. Якщо раніше ми говорили про те, що на фінансування ЖКГ із державного бюджету виділяється недостатньо коштів, то на сьогоднішній день ми змушені констатувати, що не можемо розраховувати на одержання серйозних грошових ресурсів, тому що не маємо чітких планів розвитку галузі на територіях. Перелік документів, необхідних для визначення стратегії розвитку ЖКГ населеного пункту включає: програму реформування, схеми водопостачання, теплопостачання, санітарного очищення. Тільки після розробки даних документів можна говорити про фінансування

Забезпечення населення якісною питною водою

Сьогодні перед нами постає як завдання забезпечення населення області якісною питною водою, так і завдання вирівнювання тарифів на дану послугу. Єдиним можливим механізмом реалізації цих завдань, є створення єдиної регіональної водної компанії, що візьме на себе видобуток, транспортування води та надання послуг водопостачання населенню області, а також весь комплекс питань, пов'язаних з будівництвом і модернізацією водопровідних мереж.

 Модернізація систем теплопостачання населених пунктів

Ми готові визнати, що в існуючих економічних реаліях, централізоване опалення не є оптимальним підходом для малих населених пунктів і готові піти територіям назустріч у модернізації теплопостачання з використання децентралізованих, автономних систем. При цьому, ми повинні розуміти, що органи місцевого самоврядування чітко уявляють собі план дій у даному напрямку і контролюють процеси, що відбуваються.

 Благоустрій населених пунктів

Проблемним залишається питання приналежності територій при здійсненні прибирання, санітарного очищення та благоустрою населених пунктів. З метою впорядкування послуг зі прибирання та благоустрою території, підвищення якості їх виконання , пропонується визначити єдиного  виконавця цих послуг або у всьому населеному пункті, або в границях районів, мікрорайонів. Застосування подібної практики дозволить підвищити відповідальність конкретного виконавця послуги, а також створити ринок, а отже конкуренцію, що в остаточному підсумку повинне відобразитися на якості та вартості послуг.

 Створення системи ефективного керування житловим фондом

Незважаючи на всі існуючі складності із процесом створення об’єднань  співвласників багатоквартирних будинків у містах області, іншого шляху реформування взаємин у житловому секторі не існує. Без появи ефективного власника житла в особі ОСББ, наші зусилля по підвищенню якості послуг, залучення інвестицій, будуть марні.

Поширення механізму керування жилим фондом через ОСББ, є тільки першим кроком на шляху реформування взаємин у сфері обслуговування будинків. Наша мета - підвищення якості надаваних послуг шляхом створення конкурентного ринку із залученням приватного капіталу. Прихід керуючих компаній на зміну існуючій системі обслуговування житлового фонду є лише питанням часу, і ми прагнемо до того, щоб наш регіон став «піонером» у даному процесі.  

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями

За матеріалами СБУ судитимуть ще 8 колаборантів, які співпрацюють з ворогом на тимчасово окупованій території Запорізької області

Як «купити» страховий стаж?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 399 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 809-го дня війни

Третій рік під вогнем: Іван Федоров про життя мешканці прифронтових населених пунктів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області