Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Молодих медиків запрошують працювати на село

20 липня 2011 - 08:36

Молодих медиків запрошують працювати на село

Наразі  укомплектованість кадрами  лікарів у сільських районах  становить лише 66,9%, молодших медичних спеціалістів - 85,8%, повідомила начальник управління охорони здоров’я облдержадміністрації Наталія Мотовиця.  Щорічно в медичних  закладах  сільської місцевості вивільняється понад 70 лікарських посад. Проблема неукомплектованості медичними  кадрами здебільшого  пов’язана з плинністю, що викликана втратою привабливості професії через, насамперед,   низьку заробітну плату. Реальним дієвим заходом для поліпшення ситуації з кадровим забезпеченням медичних закладів сільської місцевості став  цільовий прийом у медичні виші. Управління охорони здоров’я облдержадміністрації щорічно забезпечує високий конкурс для вступу за цільовими направленнями до вищих медичних навчальних закладів ІV рівня акредитації. Так, у минулому році на 20 цільових місць за спеціальністю «Лікувальна справа» для вступу до Запорізького державного медичного університету було видано 89 направлень, «Педіатрія» - на 5 місць 19, на 5 місць з фаху «Медико-профілактична  справа»  – 13.

- Звертаємось до випускників    Запорізького медуніверситету, щоб вони з  розумінням  ставилися до проблеми  укомплектування  лікарськими кадрами на селі, - коментує ситуацію заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмощук.-  До того ж в області  з ініціативи голови  облдержадміністрації Бориса Петрова чимало робиться для їх підтримки і заохочення. На ряді територій області, зокрема, у Великобілозерському, Михайлівському, Бердянському, Чернігівському  районах для роботи у  сільській амбулаторії    сімейної медицини молодим спеціалістам надають житло, службовий автомобіль. Та все ж  низький рівень заробітної плати  медичних працівників впливає на мотивацію   випускників медичних  вишів. Очевидно, що це питання треба вирішувати централізовано на законодавчому рівні. І перші кроки на цьому шляху вже зроблено: Уряд затвердив постанову про  матеріальне заохочення молодих фахівців, які приступають до роботи на селі.  У разі укладення  договору про  роботу в закладах охорони здоров’я  на посадах лікарів первинної ланки з  1 липня 2011 року  передбачено виплату  «підйомних» в розмірі 5 посадових окладів.

 

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів