Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Маршрутна карта допоможе підприємцям розібратися у складнощах законодавства

26 липня 2011 - 10:56

Заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гочарук провів засідання обласної координаційної ради з питань розвитку підприємництва. За ініціативи запорізьких бізнесменів на порядок денний винесено  обговорення вимог та положень Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Позицію підприємців висловила віце-президент Запорізького обласного союзу промисловців і підприємців (роботодавців) «Потенціал» Ірина Лєх. За її словами новий закон не тільки не спрощує життя малому та середньому бізнесу, а навпаки, дуже ускладнює.

- Закон складається з понад 100 сторінок і написаний такою мовою, що не юристу в ньому розібратися вкрай складно, - зазначила віце-президент ЗОСППР.

Особливе незадоволення підприємців викликають такі нововведення у будівельні норми як енергозбереження,  доступність до приміщень маломобільних груп населення. За словами І. Лєх, матеріал для утеплення приміщень дуже дорогий, так само як і обладнання для вільного доступу людей з обмеженими можливостями.

Зовсім іншу оцінку надав ЗУ «Про регулювання містобудівної діяльності» президент ЗТПП Володимир Шамілов, який відзначив, що легких законів взагалі не буває, а головне, щоб вони працювали.

- Протягом п’яти днів ми отримали дозвіл на будівництво. Поки що у нас немає претензій до норм закону, він працює ефективно, - підкреслив В. Шамілов

Щодо виконання загальних норм закону присутнім надав роз’яснення начальник інспекції Державного архітектурного контролю в Запорізькій області Юрій Трубніков. Зокрема, посадовець висловив здивування незадоволенням деяких підприємців цим законом.

- Погоджуюсь, деякі його положення неоднозначні. Однак треба відзначити, що він суттєво спростив систему оформлення дозвільних документів, не потрібно проходити погодження у всіх інстанціях. Енергозбереження та доступність – це необхідність. Однак і тут ми розглядаємо різні варіанти,  якщо об’єкт знаходиться у житловому приміщенні, можна обійти цю норму, - пояснив Юрій Трубніков.

У ході дискусії президент ЗТПП запропонував розробити спрощені маршрутні карти, які б роз’яснювали  крок за кроком,  що робити у тій чи іншій ситуації.

Цю пропозицію підтримав і заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гончарук.

- Це дійсно буде мати ефект. У жовтні ми плануємо відкрити обласний дозвільний центр. Ці карти можна буде розповсюджувати безпосередньо там, - зазначив посадовець.  

Також Петро Гончарук підкреслив, якщо надалі у більшості підприємців будуть виникати зауваження до цього закону, обласна влада підтримає їх пропозиції та направить на розгляд  до Кабінету Міністрів України.

 

Вікторія Гаврилюк, управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 807-го дня війни

У Запоріжжі та Запорізькому районі посилять заходи безпеки під час поминальних днів

Ворог посилює агресію – ми посилюємо оборону Запоріжжя і допомогу ЗСУ

Зі сльозами на очах та гордістю в душі: Мелітопольщина вшанувала матерів, чиї сини стали янголами України

Формула миру – це про подолання криз у світі, інструменти їх вирішення. Це шанс на справедливість для світу, – Андрій Єрмак

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Сльози матерів та спогади військового: зворушлива зустріч напередодні Дня матері

Впродовж доби окупанти 547 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 806-го дня війни

У Києві пройшов Другий Міжнародний Саміт міст і регіонів у рамках діяльності Конгресу місцевих та регіональних влад при Президенті України