Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Ринок землі має ефективно запрацювати

26 липня 2011 - 13:36

Ринок землі має ефективно запрацювати

Пріоритетні напрямки земельної реформи визначили учасники наради  під час обговорення проекту Закону України «Про ринок земель», яке відбулося у Приморській райдержадміністрації Запорізької області. До обговорення долучились представники районної ради, голови та землевпорядники сільських та селищних рад району.

Учасники заходу розглянули пріоритетні напрямки законопроекту «Про ринок земель» у контексті районних програм з проведення нормативної грошової оцінки земель населених пунктів у Приморському районі, з розмежування земель державної та комунальної власності району та  з інвентаризації земель району.

На переконання заступника голови Приморської райдержадміністрації Володимира Панченка, від якісного виконання цих районних програм залежить і результат проведення земельної реформи. Крім того, ці заходи є ще й потужним джерелом  наповнення місцевих бюджетів, а відповідно і пріоритетом роботи районної виконавчої влади.

Заступник начальника відділу Держкомзему у Приморському районі В. Малафій детально проаналізував всі діючі в районі програми у сфері земельних ресурсів.

Щодо проекту ЗУ «Про ринок земель» відзначалося, що необхідно започаткувати ринок земель. Переваги приватної власності очевидні: це стабільність права власності, можливість передачі його  від однієї особи до іншої, відповідність ціни земельної ділянки її реальній вартості.

Заборона купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення деформує природу приватної власності на землю: юридично вона начебто й існує, але економічно — не працює. Власник не може використовувати землю як інструмент залучення кредитів та інвестицій, оскільки діє мораторій, її не можна пропонувати в заставу, а право на оренду землі віддати в заставу  практично неможливо.

За підсумками обговорення всіх нюансів, пов'язаних з виконанням районних програм у галузі земельних відносин, відділу Держкомзему у Приморському районі та ДП «Запорізький науково-дослідний та проектний інститут землеустрою» доручено розробити кошториси на виконання робіт з поновлення нормативної грошової оцінки земель по кожному населеному пункту району.

Головам та землевпорядникам сільських рад поставлено завдання проаналізувати доцільність виконання робіт з інвентаризації земель та провести економічне обґрунтування виконання цих робіт.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 380 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 807-го дня війни

У Запоріжжі та Запорізькому районі посилять заходи безпеки під час поминальних днів

Ворог посилює агресію – ми посилюємо оборону Запоріжжя і допомогу ЗСУ

Зі сльозами на очах та гордістю в душі: Мелітопольщина вшанувала матерів, чиї сини стали янголами України

Формула миру – це про подолання криз у світі, інструменти їх вирішення. Це шанс на справедливість для світу, – Андрій Єрмак

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Сльози матерів та спогади військового: зворушлива зустріч напередодні Дня матері

Впродовж доби окупанти 547 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 806-го дня війни

У Києві пройшов Другий Міжнародний Саміт міст і регіонів у рамках діяльності Конгресу місцевих та регіональних влад при Президенті України

Рекордні 18 медалей завоювали запорізькі спортсмени на чемпіонаті Європи з ушу