Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Селяни знайомляться із земельною реформою

27 липня 2011 - 09:44

Селяни знайомляться із земельною реформою

Семінар на тему «Впровадження ринку земель сільськогосподарського призначення» відбувся у Куйбишевському районі для громадян - власників земельних часток (паїв), керівників сільськогосподарських підприємств та фермерських господарств, сільських, селищних голів та землевпорядників,  співробітників райдержадміністрації та  райради.

Виступаючи перед присутніми, перший заступник начальника Головного управління Держкомзему в Запорізькій області Людмила Спіцина зазначила, що запровадження цивілізованого ринку земель - одне із найважливіших та складних завдань земельної реформи сьогодення. Головним кроком до введення  в обіг земель сільськогосподарського призначення має бути скасування мораторію на відчуження земельних ділянок сільськогосподарського призначення, який обмежує конституційні права власників земельних ділянок.

З метою вирішення проблемних питань завершення земельної реформи сьогодні проводиться робота щодо  розробки  низки законопроектів, прийняття яких має стати головним кроком на шляху визначення організаційно-правового механізму запровадження регульованого ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення, попередження обезземелення селян, підвищення ліквідності землі як економічного активу, визначення порядку проведення земельних торгів.

Для недопущення спекуляції земельними ділянками сільськогосподарського призначення запроваджуються диференційовані ставки державного мита за посвідчення угод, за якими відбувається перехід прав на земельні ділянки (від 60 відсотків від нормативної грошової оцінки – при відчуженні на п'ятий рік, до 100 відсотків – при відчуженні за перший рік).

Планується також встановити граничний розмір земель для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, який у приватній власності однієї особи в цілому по Україні не може перевищувати 2100 гектарів, у тому числі для: Полісся - 1500 гектарів; Лісостепу - 1750 гектарів; Степу - 2100 гектарів; Карпатської гірської області - 900 гектарів; Кримської гірської області - 1100 гектарів.

Проектом закону передбачено обмеження можливості зміни цільового призначення земельних ділянок протягом 10 років після їх придбання та передбачаються системні заходи щодо запобігання тіньовим оборудкам із земельними ділянками.

Прийняття та введення в дію Закону України “Про ринок земель” очікується восени 2011 року, що дозволить запровадити ринковий обіг земель сільськогосподарського призначення з 1 січня 2012 року.

Людмила Спіцина закликала всіх учасників заходу  ознайомитись з законопроектом «Про ринок земель» та активно надавати свої пропозиції до районного відділу Держкомзему в Куйбишевському районі з метою їх узагальнення.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

єВідновлення в Запорізькій області: майже 700 людей вже отримали компенсації за пошкоджене житло

Впродовж доби окупанти 462 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями

За матеріалами СБУ судитимуть ще 8 колаборантів, які співпрацюють з ворогом на тимчасово окупованій території Запорізької області

Як «купити» страховий стаж?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 399 разів вдарили по Запорізькій області