Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Охорона материнства і дитинства вимагає реформування

2 серпня 2011 - 10:58

На засіданні колегії управління охорони здоров’я були розглянуті підсумки роботи медичних закладів у першому півріччі 2011р.

За І півріччя 2011 року динаміка показника перинатальної смертності в області набула тенденції до зниження  на рівні  11,9%. Головним чином це відбулося за рахунок зменшення показника мертвонароджуваності – майже на 17%. Показники малюкової, у тому числі неонатальної смертності, на 9,13% нижчі, ніж у минулому році.

Позитивні результати стали наслідком дій влади по реформуванню медичної галузі, спрямованих на підвищення якості медичного обслуговування.

Проте, як йшлося на засіданні колегії  управління охорони здоров’я ОДА, належить ще багато зробити.

В області діє 25 акушерських стаціонарів, але лише в десяти з них прогнозується прийом понад 400 пологів за рік: це пологові будинки м. Запоріжжя (№ 3, № 4, № 9), Мелітопольський міський пологовий будинок, ТМО “Бердянська міська дитяча лікарня та пологовий будинок”, пологове відділення СМСЧ № 1 м. Енергодар, пологові відділення Мелітопольської ЦРЛ, Токмацької ЦРЛ, Василівської ЦРЛ. За І півріччя в них прийнято 81% від усіх пологів області.

В інших 15 акушерських стаціонарах області - пологових відділеннях Великобілозерської, Андріївської, Приморської, Чернігівської, Куйбишевської, Новомиколаївської, Якимівської, Приазовської, Гуляйпільської, Кам’янсько-Дніпровської, Веселівської, Вільнянської, Михайлівської, Пологівської, Оріхівської центральних районних лікарень цей показник складає лише 19%.

- На жаль, майже в усіх зазначених стаціонарах відсутня можливість цілодобового надання акушерської та неонатальної допомоги, лише в одному з них (Пологівський район) є  сертифікований неонатолог, – зазначила начальник управління охорони здоров’я Наталя Мотовиця. – На перший погляд, діюча широка мережа закладів акушерсько-гінекологічної служби сприяє доступності спеціалізованої допомоги, однак, надання допомоги при пологах в малопотужних стаціонарах ЦРЛ супроводжується високим ризиком ускладнень при пологах, зростанням показників материнських та перинатальних втрат через недостатнє оснащення необхідною медичною апаратурою, відсутність цілодобового чергування лікарів-акушерів-гінекологів та лікарів-неонатологів. Люди з цих районів самі намагаються потрапити в інші медичні заклади, де є і сучасне обладнання, і достатньо кваліфікованих кадрів. Саме життя  змушує шукати шляхи виходу з цієї ситуації. І один з них - утворення спеціалізованих міжрайонних гінекологічно-акушерських центрів.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 810-го дня війни

Робота є, головне – щоб було бажання працювати, – директорка Запорізького обласного центру зайнятості Ірина Дуднік

Іван Федоров про організацію окупантами курортного сезону на ТОТ

Жінки Запорізької області можуть отримати грант на розвиток власної справи

Обрізка та видалення дерев у Запоріжжі: куди звертатися з питаннями

За матеріалами СБУ судитимуть ще 8 колаборантів, які співпрацюють з ворогом на тимчасово окупованій території Запорізької області

Як «купити» страховий стаж?

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 399 разів вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 809-го дня війни

Третій рік під вогнем: Іван Федоров про життя мешканці прифронтових населених пунктів

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області