Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запоріжці вивчали американський досвід реагування на загрози здоров’ю громадян

3 серпня 2011 - 15:51

Запоріжці вивчали американський досвід реагування на загрози здоров’ю громадян

Заступник начальника управління охорони здоров’я облдержадміністрації Раїса Шевченко у складі делегації українських фахівців взяла участь у програмі Агентства США з міжнародного розвитку «Громадські зв’язки» за темою «Стратегія захисту населення при загрозі виникнення пандемії».

У ході тритижневого перебування у Сполучених Штатах українські медики, посадовці, громадські діячі вивчали американський досвід організації співпраці між державними, освітніми та незалежними громадськими організаціями щодо забезпечення належних комунікацій задля убезпечення населення при загрозі виникнення надзвичайних ситуацій. Вони ознайомилися, як проблеми у цій сфері і, зокрема, пандемічні загрози, відслідковуються та опрацьовуються на державному рівні.

- Ознайомитися з програмами контролю за інфекційними захворюваннями в дії, побачити на власні очі роль різних організацій у впровадженні ефективних моделей роботи у галузі охорони громадського здоров’я - це ефективний спосіб засвоїти головні засади організації результативної роботи щодо протидії небезпеці у себе вдома, - поділилася враженнями Раїса Шевченко. – Теорію нам викладали провідні науковці США із школи медицини Університету Массачусетсу, а практичну частину засвоювали у головному офісі екстреного медичного реагування штату, де знайомилися з тим, як готуються до убезпечення випадків виникнення загрози пандемії і безпосередньо з медичною практикою надання відповідної допомоги населенню.

Окрім фахового навчання українські спеціалісти отримали нагоду ближче познайомитися з американською культурою. За словами Раїси Леонідівни, колеги відвідали Бостонський музей наук, музей мистецтв Вустера та ряд інших закладів культури. Проживаючи у місцевих родинах, українські фахівці відкрили для себе американців і разом з тим допомогли їм ближче познайомитися з нашими людьми і культурою України.

- Ця програма надала можливість нашим фахівцям познайомитися із найкращою практикою і стратегією підготовки та реагування на пандемічні загрози у США. І американський досвід у цій царині дійсно корисний для запоріжців, - зазначив заступник голови ОДА Микола Ярмощук. – Вдалося чітко з’ясувати роль організацій громадянського суспільства та місцевих громад у захисті від пандемічних загроз. Знайомство з організацією громадського контролю у сфері профілактики та боротьби з хворобами та коректного висвітлення у ЗМІ питань профілактики, стану підвищеної готовності, тривоги за здоров’я населення допоможе нам уникнути багатьох помилок у цій сфері.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також