Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В прес-центрі облдержадміністрації відбувся брифінг першого заступника начальника державного управління екології та природних ресурсів у Запорізькій області Гліба Золотарьова

26 жовтня 2004 - 13:19

Державне управління екології і природних ресурсів у Запорізькій області, повідомив Г. Золотарьов, як територіальний орган міністерства охорони навколишнього природного середовища в Україні, забезпечує реалізацію екологічної політики в регіоні, спрямовану на вирішення найгостріших екологічних проблем і довгострокових пріоритетів екологічної безпеки й охорони навколишнього природного середовища. Незважаючи на те, що Запорізька область одна з п’яти в Україні найбільш техногенно насичених, завдяки цілеспрямованій роботі природоохоронних органів за показниками займає п’яте місце серед 30 територіальних органів.

Для забезпечення нормальної екологічної ситуації в області інспектори держуправління екології лише за минулі дев’ять місяців 2004 року провели 6228 перевірок підприємств, організацій та транспортних засобів. За порушення вимог природоохоронного законодавства до адміністративної відповідальності притягнуто 921 посадову особу і громадянина, оштрафовано на 71,6 тис. гривень. Для відшкодування збитків, нанесених довкіллю, підприємствам та організаціям пред”явлено 57 позовів на 171,3 тис. грн.

Постійні перевірки відбуваються з питань контролю використання та охорони водних ресурсів, атмосферного повітря, земельних ресурсів та надр, контролю за поводженням з відходами та вторинними ресурсами. Як повідомив Г.Золотарьов, під час перевірок у Запоріжжі 17 підприємств -- основних  забруднювачів атмосферного повітря виявлено 20 порушень повітряохоронного законодавства, складено 18 протоколів та постанов на 1904 гривні. Порушення зафіксовані, зокрема, на підприємствах „Дніпроспецсталь”, „Запоріжкокс”, „Український графіт”, „Запорізький завод феросплавів”, „Запоріжвогнетрив”.

Крім перевірок суб’єктів господарської діяльності, значна увага інспекторського складу управління приділяється перевіркам з виявлення несанкціонованих смітників, порушень у збереженні заборонених і непридатних пестицидів і агрохімікатів, обстеження прибережних смуг рік та інших водних об”єктів, дотримання вимог спеціального режиму і природоохоронного законодавства на територіях і об”єктах природно-заповідного фонду. Стабілізації екологічної ситуації в області сприяють природоохоронні акції „Чисте повітря”, „Первоцвіт”, „Нерест” та інші. До їх проведення залучаються співробітники правоохоронних органів, представники виконавчої влади та громадськості.

Безперечно, у роботі інспекторів існує ряд проблем. Насамперед – це недосконала методика розрахунків завданих збитків природі. Недостатньо кадрів інспекторів. Але запорізькі екологи, попри всі труднощі, діють наполегливо та ініціативно. Так, з 1 жовтня в області проводиться місячник „Екологічної лінії” (за телефоном 220-08-33). Зроблено це для формування громадської екологічної свідомості та зміцнення довіри між громадськістю та державними структурами держуправління. Мешканці регіону активно інформують екологів про існуючі проблеми і водночас отримують інформацію про шляхи їх вирішення, стратегію державної екологічної політики.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна