Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Хрест повернеться на пагорб біля музею запорозького козацтва

10 серпня 2011 - 16:20

Під час виїзної робочої наради на острові Хортиця заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмощук та єпископ Запорізький та Мелітопольський Лука звернулися до журналістів та громадськості з приводу начебто виникнення конфлікту між владою та церквою щодо демонтажу дерев’яного хреста, який 20 років стояв на штучному пагорбі біля музею запорозького козацтва.

- Дорогі браття і сестри, я наголошую на тому, що ніякого конфлікту не було, – заявив владика Лука. – Було деяке непорозуміння. Ми зустрілися з представниками влади та музею і легко знайшли порозуміння. Дерев’яний хрест з насипу було демонтовано, щоб не пошкодити його під час проведення будівельно-монтажних робіт із встановлення флагштоку. Незабаром  він повернеться на своє місце, до того ж реконструйований. Україна є  християнською країною, і я не бачу нічого поганого в тому, що символ держави та символ християнства будуть знаходиться поряд.

- На жаль, у погоні за сенсацією деякі журналісти забувають про норми журналістської етики при поданні інформації, коли треба вислухати всі сторони, що задіяні в неоднозначній ситуації,  - наголосив Микола Ярмощук. -  Звідси і чутки про якийсь конфлікт. Ні у влади, ні у робітників, що демонтували хрест з пагорба, не було жодних намірів хоч якимось чином зачепити релігійні почуття віруючих та проявити зневагу до церкви. Дерево, з якого зроблений хрест, за 20 років перебування під відкритим небом, звичайно ж, було пошкоджено. Тільки уявіть собі, що могло статися з ним під час будівельно-монтажних робіт.

Наразі запропоновано та узгоджено три етапи благоустрою насипного пагорба біля музею запорозького козацтва. Перший завершиться встановленням найвищого в Україні флагштоку для державного прапора та поверненням реконструйованого дерев’яного хреста на його попереднє місце. Під час другого етапу заплановано замінити хрест на гранітний або мармуровий. Третій етап передбачає встановлення на пагорбі скульптурної композиції «Козаки у дозорі».

На сьогодні підготовчі роботи  щодо реалізації першого етапу у розпалі. Підняття державного прапора України на флагшток заплановано у День прапора України, 23 серпня.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 459 разів ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії