Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Біля острова Хортиці із старого русла Дніпра піднято на поверхню унікальне судно першої половини ХVІІІ століття – запорізьку бригантину

6 листопада 2004 - 13:43

Як відомо, п’ять років тому експедиція запорізького Інституту підводних досліджень під керівництвом Валерія Нефедова знайшла на дні Дніпра унікальний корабель – військову бригантину часів російсько-турецької війни. Не дивлячись на тривалий час знаходження під водою – 260 років минуло з моменту як вона затонула, судно завдяки замуленню піском добре збереглося. Постало питання якомога швидше підняти його на поверхню, реставрувати. Археологів підтримали Культурний центр „Хортиця”, громадське об’єднання „Нова епоха”. У 2003 році проект „Запорізька бригантина” здобув статус міжнародного: вчених підтримали російський рок-музикант Андрій Макаревич і народний депутат України Віктор Пінчук. Вони та інші меценати фінансують дослідження, підняття і майбутню реставрацію судна. Учасники проекту заснували громадську організацію „Запорізька бригантина”, президентом якої обрано А. Макаревича.

До реалізації проекту підключились підприємства і організації України і Росії: корпорація „Інтерпайп”, Південна  гідроархеологічна філія Інституту Археології НАН України, завод „Дніпроспецсталь”, Запорізький алюмінієвий комбінат, завод металоконструкцій, клуб „Андріївський смак”, 5-й експедиційний загін підводних робіт, яхт-клуб „Золотий символ”, українське представництво компанії „Принцесс Яхтс Інтернешнл”, торговий дім „Логос” та інші.

Консолідація зусиль допомогла вирішити складне технічне завдання підйому судна. Спеціалісти „ЗАлКу” розробили оригінальну конструкцію обладнання для підйому. Його виготовили на Запорізькому заводі металоконструкцій і силами комунальних служб Запоріжжя і 5-го загону підводних робіт встановили на місці робіт.

Урочистий мітинг на одному з теплоходів відкрив керівник культурного центру „Хортиця” Валерій Козирєв.

З вітальним словом виступає заступник голови облдержадміністрації Лариса Сізінцова, яка підкреслила історичність події. „Реалізація спільного проекту підйому військового судна першої половини 18-го століття, зазначила Л.Сізінцова, є не тільки реалізацією унікального археологічного проекту, але і проявом багатовікової співпраці народів України та Росії в культурній, політичній та військовій сферах, актом дружби та взаєморозуміння. Вірю, що тільки разом ми збережемо культуру заради майбутнього процвітання країни”.

Про унікальність і безцінність знахідки говорили у своїх виступах президент громадської організації „Запорізька бригантина” Андрій Макаревич, директор Інституту археології України, академік Петро Толочко, керівник експедиції запорізьких гідроархеологів Валерій Нефедов, директор обласного краєзнавчого музею, професор Георгій Шаповалов та інші.

Постріл із старовинної гармати сповіщає про урочистий момент – початок підйому судна. Запущено двигуни, прийшли в рух лебідки підіймальних кранів. Через кілька хвилин з води повільно виринають борти древньої бригантини. Видовище незабутнє. Адже у світі лише два аналогічні пам”ятники, підняті з дна – шведський флагман „Ваза” і англійський „Мері Роуз”. Представництво України при ЮНЕСКО підтримало пропозицію про включення острова Хортиця і пам’ятників Дніпра, зокрема „Запорізької бригантини” до програм ЮНЕСКО.

За свідченнями істориків, бригантина брала участь у російсько-турецькій війні. Велику роль відіграли в ній військово-морські сили, у тому числі підрозділи Запорозької Січі, дії яких дозволили російському командуванню закласти верф в районі Хортиці. Тут у 1737 році під командуванням сподвижника Петра І адмірала Наума Сенявіна українські і російські майстри будували судна Дніпровської флотилії – майбутнього Чорноморського флоту. У складі її півтисячі суден було 20 бригантин зразка 1706 року. Їх основою була італійська бригантина, удосконалена особисто Петром І. Останнє із цих суден збереглося біля Хортиці до сьогодні.

Прес-конференція учасників проекту „Запорізька бригантина”Учасники проекту дали прес-конференцію для місцевих і центральних ЗМІ. Вони висловили щиру вдячність всім, хто підтримав спасіння пам’ятника історії, і сподівання, що після реставрації Запоріжжя стане володарем унікального музейного експонату, який займе гідне місце поряд з козацькою чайкою, і розповідатиме сучасникам про великі справи наших пращурів.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

СБУ встановила особи ще 7 колаборантів з окупаційного «мвс рф» на Запоріжжі

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

386 ударів по 9 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 764-го дня війни

Онлайн-уроки не перериватимуть під час повітряних тривог, а 24 запорізькі школи розпочнуть навчання за змішаною формою – рішення Ради оборони області

«Шкільні ліги – більше, ніж змагання»: розпочато територіальний етап з баскетболу серед юнаків

ПРОЗОРІСТЬ ТА ПІДЗВІТНІСТЬ: ПРОАНАЛІЗОВАНО ТЕНДЕРИ НА ПОНАД 100 МЛН ГРИВЕНЬ

СБУ встановила ще 2 зрадників, які допомагають країні-агресору підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупанти завдали впродовж доби

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 763-го дня війни

Налагоджуємо співпрацю між Запорізькою областю та Атлантичною Луарою