Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Перший заступник голови Фонду державного майна України Євген Григоренко під час брифінгу в культурно-діловому центрі „Байда” у Запоріжжі доповів про хід виконання державної програми приватизації та корпоративне управління державними пакетами акцій

9 листопада 2004 - 15:24

За 13 років незалежності, повідомив Є.Григоренко, від приватизації підприємств до державної казни надійшло 17,2 млрд. гривень. Якщо в перші роки через невміння багато об’єктів було продано дешево, то в останні два роки ефективність приватизації значно зросла. Так, лише нинішнього року при плані надходжень 2,3 млрд. грн. фактично від приватизації отримано 9,3 млрд. грн. Іще 7 млрд. грн. складають інвестиційні зобов”язання. Більшість виручених коштів спрямовується на вирішення гострих соціальних проблем.За минулі роки незрівнянно зріс соціальний ефект приватизованих підприємств.

Чи довго ще триватиме приватизація в Україні? Є.Григоренко відповів, що сьогодні ми знаходимось на півшляху. На 2005 рік з крупних підприємств планується приватизація „Укртелекому”, Одеського припортового заводу та ряду інших об’єктів, які мають в цілому дати казні понад 5 млрд. грн. Але ще залишається багато неприватизованих дрібних об’єктів. Так що роботи вистачить ще надовго. Для ефективної роботи у цьому напрямку вкрай необхідна довготривала програма приватизації, яку поки що ніколи приймати нашому парламенту.

Торкнувшись приватизаційних процесів на Запоріжжі, Є. Григоренко високо оцінив роботу регіонального відділення Фонду, яке очолює Микола Горьовий. Колектив працює чітко, злагоджено, професійно, успішно виконує плани приватизації і невипадково є одним з кращих в Україні. Велика приватизація в області практично завершилася. Продовжується мала приватизація.

З приводу резонансних об’єктів Є. Григоренко уточнив, що по ЗАлКу розібралися і там буде створюватись завод алюмінієвої фольги, до абразивного комбінату претензій немає, невирішеною залишається ситуація на токмацькому підприємстві „Південдизельмаш”, де проходить санація. Є намір у перспективі відновити виробництво вітчизняних дизельних двигунів. Там особисто побуває Є.Григоренко, щоб розібратися на місці. На базі ЗТМК планується створити транснаціональну компанію для динамічного прориву на світовий ринок титанової губки та іншої продукції. Є.Григоренко поспішив заспокоїти місцеву пресу з приводу податків ЗТМК: вони й надалі залишаться в області.

Детальніше про хід приватизації в Запорізькій області розповів начальник регіонального відділення Фонду державного майна України Микола Горьовий. Зокрема, він повідомив, що з 1992 року до цього часу в області приватизовано 1153 об’єкти державної власності (7 місце серед інших областей країни), у тому числі 376 великих підприємств, 88 – незавершеного будівництва, 68 – соціального призначення. По комунальній власності за цей період приватизовано 2600 об’єктів (9 місце в Україні).

Нинішнього року регіональним відділенням приватизовано 52 об’єкти державної власності, що становить 108,3 % доведеного завдання. До бюджету від приватизації перераховано 8 млн. 287 тис. гривень, що становить 136 % планового завдання.

Доповідачі відповіли на чисельні запитання журналістів.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей

Німеччина стоїть на боці України, на боці Запоріжжя і Запорізької області, – Надзвичайний та Повноважний Посол ФРН Мартін Єґер

Надзвичайний та Повноважний посол Німеччини в Україні Мартін Єґер відвідав Запоріжжя – обговорили подальшу співпрацю

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 216 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 783-го дня війни

8 років на сторожі безпеки: Патрульна поліція Запорізької області відзначає річницю