Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Болгари Таврії відсвяткували 150-річний ювілей свого переселення на Україну

19 вересня 2011 - 09:03

На Собор болгар Таврії, що зібрався у концертному залі ім. Глінки з нагоди святкування 15-ої річниці Запорізького міського болгарського національно-культурного товариства «Роднина» та 150-річного ювілею переселення болгар на Україну, з’їхалися представники з усіх районів компактного проживання болгар у Запорізькому краї.

У фойє урочисто відкрили виставку народної майстрині - художника-модельєра театральних костюмів Земфіри Штирєвої. Тож гості свята змогли ознайомитися з багатьма різновидами болгарського національного вбрання та інших текстильних виробів.

Тим часом у концертному залі розгорнулася святкова програма. Болгарські громади з Приазовського, Приморського, Бердянського, Якимівського районів делегували на свято своїх кращих виконавців.

У цей день слова привітання і щирих побажань лунали на адресу незмінного протягом всіх 15 років керівника Запорізького міського болгарського національно-культурного товариства «Роднина» Івана Григор’єва. Запорізьку болгарську громаду він очолив ще 18-річним юнаком і з того часу докладає чимало зусиль задля її розбудови. За його словами, товариство не тільки сприяє збереженню і розвитку національної болгарської культури, але й надає необхідну соціальну і юридичну допомогу всім запоріжцям. Тож за вагомий внесок у розвиток національно-культурного руху, а також за велику соціальну роботу його відзначено почесною грамотою Запорізької облдержадміністрації.

- Сьогодні у болгарської громади всього краю видатна дата. Ми шануємо свою історію і, пов’язавши свою долю і подальшу долю своїх дітей з Україною, віддаємо належну шану нашій рідній Батьківщині. За даними перепису населення 2001 року болгари - третя за чисельністю нація після українців і росіян, що проживають на території України, - зазначив І.Григор’єв.

Свято відбулося за підтримки облдержадміністрації. Загалом у ньому  взяли участь понад 600 учасників. Найстарший з них – член народного болгарського фольклорного колективу „Вратаниця” Гюнівського сільського Будинку культури Приморського району Микола Пройчев, якому у листопаді виповниться 100 років.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області