Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Під головуванням заступника голови облдержадміністрації Анатолія Стрюка відбулося засідання обласної координаційної ради національно-культурних товариств

17 грудня 2004 - 14:03

На засіданні йшла мова про реалізацію програми державної підтримки міжнаціональних та міжконфесійних відносин, регулювання  у області міграційних процесів, виконання на теренах нашого краю національної програми “Українське зарубіжжя”.

Обласній виконавчій владі вдається забезпечити контрольовану, стабільну ситуацію із вищезазначених напрямків роботи і успішно реалізовувати покладені на неї завдання, як зазначила в доповіді начальник відділу національностей, міграції та релігій облдержадміністрації Наталія Деркач. Відповідно до розпорядження Президента України Л. Кучми від 21.09.2001 “Про заходи щодо підтримки діяльності національно-культурних товариств”, в Запорізькій області розроблені комплексні заходи щодо розвитку культур національних меншин.

Продовжувались цього року наукові дослідження з етнокультурних проблем півдня України, розширилася мережа недільних шкіл Нині їх діє 15, незабаром відкриється ще одна – для кримських татар. Успішно пройшло в 2004 році святкування 200-річчя переселення німців  та 135-річчя переселення чехів на Південь України, проведення тижнів національних культур, відзначення Року Польщі в Україні.

Надавалася всебічна допомога національно-культурним товариствам у проведенні тижнів литовської, грецької, ассірійської, караїмської, єврейської, болгарської, російської, татарської культур. Яскравою подією для громадськості регіону  став День Республіки Вірменія у Запоріжжі, в ході якого запорізькій громадськості було презентовано вірменський фольклорний колектив “Мілен”.

Всього за звітний період на проведення культурно-мистецьких заходів національних громад із коштів місцевого бюджету витрачено 115 тис. грн. Окрім зазначеного, кошти із обласного бюджету були спрямовано на видання  спеціальної літератури з проблем етнополітики.

За фінансової підтримки облдержадміністрації започатковано тематичну телевізійну програму “Родина», презентація якої пройшла в рамках 15 – річчя Асоціації національно-культурних об’єднань області . Випущено фільми до 200-річчя переселення німців, 135-річчя переселення чехів, про татар Мелітополя. На жаль, товариства не сприяють в повній мірі реалізації цього проекту. Відмовилися від зйомок греки Запоріжжя та караїми Мелітополя.

Запорукою успішної роботи стали злагоджені  дії  із національно-культурними товариствами регіону задля задоволення духовних потреб  членів національно-культурних громад у м.Мелітополі. На жаль, потребує поліпшення ця робота у Бердянську та Запоріжжі.

Заслуговують подяки національно-культурні товариства болгар, які сприяли виділенню Посольством Болгарії в Україні 100 тис. грн. на ліквідацію наслідків підтоплення в південних районах області. Бердянське товариство поляків наполовину фінансує місцевий дитячий притулок, німці часті гості у Запорізькому дитячому будинку «Сонечко».

З метою запобігання загостренню проблем у сфері міжнаціональних відносин, потребують негайного вирішення пропозиції керівників національно-культурних товариств щодо вирішення на законодавчому рівні питань організаційно-матеріального забезпечення діяльності національно-культурних товариств, встановлення відповідно до законодавства мінімального розміру плати за оренду державного та комунального майна, безоплатне надання будівель і споруд для проведення національними общинами своїх культурно-просвітницьких заходів, фінансової підтримки їх статутної діяльності.

 

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 442 рази били по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн