Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Про розвиток телерадіоінформаційного простору в нашому регіоні розповів на брифінгу в прес-центрі облдержадміністрації представник Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення в Запорізькій області В. Кучугурний

1 лютого 2005 - 13:49

Нацрада, як зазначив Володимир Кучугурний, опікується роботою   всіх телерадіокомпаній незалежно від їх форми власності.

У телерадіоінформаційному просторі Запорізької області діє 52 місцевих телерадіооб’єднання (ТРО). Транслюються також програми 10 центральних (київських) телестанцій та 9 мережевих радіостанцій.

Запорізька обласна державна телерадіокомпанія (ОДТРК) має власний канал мовлення – “Запоріжжя” з обласною мережею і передавачами у Дніпрорудному, Великій Білозірці, Веселому, Токмаці, Мелітополі, Бердянську, Комиш Зорі, Новомиколаївці. Таким чином обласна мережа може покрити телесигналом майже 75% території.

Минулого року ТК «ТВ – 5» отримала право мовити в 5 райцентрах області: Чернігівці, Бердянську, Мелітополі, Пологах і Токмаку, створюючи таким чином обласну незалежну телемережу. Такої мережі не має в жодній регіональній телекомпанії України.

З 2002 року доробком телекомпанії “ТВ-5” став розвиток форматного мовлення, а саме створення спеціалізованого телеканалу “ТВ – 5 –спорт”, який за два роки став улюбленцем запорізьких телеглядачів і вже має своїх численних прихильників. Як наголосив В. Кучугурний,  Нацрада  дотримується думки, що не повинно бути багато однакових телерадіокомпаній, потрібне форматне мовлення.  

Кабельне телебачення ведуть в області 18 операторів (з них 12 ліцензії одержали у  2003 році. Одна компанія ТРК “Контакт” працює у системі “МІТРІС”). На жаль, ще п”ять операторів кабельного телебачення не отримали ліцензії Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Це - телекомпанія Запорізької атомної станції міста Енергодар, ПП “Маїр” та “Токпобутсервіс” м. Токмак., ТОВ “Телекомсервіс” та “Телеспутник” м. Запоріжжя.

На FM частотах у Запоріжжі мовлять 18 радіоорганізацій. З них 9 –  місцевих мовників. Радіомовлення в системі проводового мовлення у Запорізькій  області здійснюють 14 радіоорганізацій (це районне і міське радіо).

Запорізькі телерадіокомпанії мають високий рейтинг в державі. Єдиний недолік, а викликаний він специфікою регіону, - мала кількість мовлення ведеться українською мовою. Всі ТРК – російськомовні, крім ЗОДТРК.

Незабаром в телерадіопросторі Запоріжжя з’явиться ще одна телерадіокомпанія. Буде вона муніципальною. Ліцензія нею вже отримана. На організацію її роботи Нацрадою  надається рік. Телепростір області має ще три частоти, так що поле для діяльності ще є.

Поки що область, як і вся Україна, не пройшла кількісний бум в розвитку телебачення та радіомовлення. В Європі вже давно малопотужні телерадіостанції не витримали економічної конкуренції і зникли з ефіру. У Польщі, для прикладу, ТРК втричі менше ніж у Запоріжжі. „У нас, на жаль, - зазначив В. Кучугурний, - телебачення і радіо поки що є не прибутковим бізнесом, а політичною іграшкою”.

 

Прес-служба облдержадміністрації

 

Читайте також

Міжнародні партнери допоможуть Запоріжжю з облаштуванням укриттів та підземних шкіл

В регіоні допомагають людям подолати наслідки насильства

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 786-го дня війни

Участь Володимира Зеленського в зустрічі міністрів оборони в межах засідання Ради Україна – НАТО

Обласна влада не залишає людей наодинці з бідою: як допомагають переселенцям та постраждалим внаслідок війни

«Показник значно кращий, порівняно з минулим роком»: представник ТЦК та соціальної підтримки про приписну кампанію 2024 року

Іван Федоров – про фортифікації та укриття

Товариство Червоного Хреста України відзначило 106 років із дня заснування

СБУ повідомила про підозру ще 12 колаборантам, які працюють в окупаційному «мвс рф» на Запоріжжі

Іван Федоров зустрівся з представниками Всесвітньої організації охорони здоров’я – обговорили медичні потреби регіону