Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Відбулося розширене засідання колегії головного фінансового управління облдержадміністрації, на якому підбито підсумки роботи фінансових органів за 2004 рік і накреслено завдання на рік нинішній

4 лютого 2005 - 14:27

Процес виконання  місцевих бюджетів за минулий рік визначався сприятливими тенденціями розвитку економіки в області, зазначила начальник головного управління Олександра Оляліна. Обсяги промислового виробництва в 2004 році збільшились в порівнянні з попереднім на 18,7 %, що на 6,2 % більше ніж в цілому в Україні. На третину виросло і виробництво сільгосппродукції.

На жаль, позитивний стан речей в економіці повною мірою не позначився на надходження в бюджети всіх рівнів. В минулому році прибутки збільшились лише на 4,2 %. В місцеві бюджети надійшло на 6 % коштів менше ніж було затверджено місцевими радами. Більшість територій (20 із 25) не виконали план надходжень на 9,3 млн. грн.  Хоча резерви наповнювання місцевої казни, за словами О. Оляніної, чималі. Особливо це видно на прикладі податку з прибутку фізичних осіб. В зв’язку з невиплатою заробітної плати в 2004 році бюджет втратив 3,3 млн. грн. Залишається значною заборгованість підприємств з податку на прибуток фізичних осіб, отриманий в натуральній формі за оренду земельних паїв. Ця цифра становить на сьогодні 14,9 млн. грн. або 2,3 % річного плану податку.

Витратна частина обласного бюджету за 2004 рік виконана в обсязі 206,6 млн. грн, що становить 98,2 %. Забезпечена своєчасна і в повному обсязі виплата заробітної плати працівникам бюджетної сфери до грудня. На жаль, в зв’язку з невиконанням прибуткової частини місцевих бюджетів не вдалося достроково у грудні виплатити зарплату за другу половину грудня по 19 територіях області. Лише Запорізький, Розівський райони та м. Енергодар закрили цей показник. Заборгованості з соціальних виплат у нас  немає. Область у минулому році отримала всі трансфери з держбюджету.

В проекті бюджету 2005 року передбачено рішення питань в основному соціального характеру. Вони будуть направлені на виплату мінімальної зарплати бюджетникам в сумі 262 грн. з урахуванням співвідношень посадових окладів на 10,5 %, на збільшення доплат педагогам, працівникам музеїв та бібліотек, на безкоштовне харчування школярів молодших класів та дітей-сиріт.

Слід відзначити, що в Законі України «Про державний бюджет на 2005 рік» вперше затверджені бюджетні призначення на централізовані заходи та програми в розрізі територій, що дасть можливість області самостійно вирішувати соціальні проблеми на місцях. Хоча бюджет буде дуже напруженим. «Тому, - як сказала О. Оляліна, - обласним фінорганам потрібно негайно організувати роботу  з перевірки кошторисів бюджетних організацій, скласти графіки виплати заробітної плати, дотримуватись принципів доцільності і ефективності при плануванні і виконанні тих же кошторисів».

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 785-го дня війни

«Прозорість та підзвітність»: проаналізовано тендери на понад 230 млн грн

Молодіжний центр “People.UA” відкрився у Запорізькій області

Запорізька область буде забезпечена хлібом: в регіоні триває посівна

«Хто подає, той виграє»: завершується відбірковий етап з волейболу серед дівчат

Професійні психологи навчали молодь Запоріжжя дбати про ментальне здоров’я

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 784-го дня війни

Продовжуємо підтримку наших оборонців – захисникам передали необхідну техніку

Отримав важке поранення, але планує повернутися на передову – історія військовослужбовця Сергія Лаврика

60 років вірності українському кіно: кінотеатр ім. Довженка відзначив ювілей