Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Микола Ярмощук: «Наша головна мета – влаштувати якомога більше дітей-сиріт до родин»

13 грудня 2011 - 16:14

Микола Ярмощук: «Наша головна мета – влаштувати якомога більше дітей-сиріт до родин»

На цьому наголосив заступник голови облдержадміністрації Микола Ярмощук під час засідання координаційної ради з питань соціального захисту неповнолітніх за підсумками Всеукраїнської наради з питань захисту прав дитини.

У Запорізькій області зареєстровано 4466 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. З них 3096 охоплені сімейними формами виховання, більша частина дітей перебуває під опікою. Інші діти цієї категорії проживають в інтернатах. Одне з головних завдань влади – зробити все можливе, щоб забезпечити опікунами та сім’ями якомога більше дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

- Сімейна форма виховання – це домінанта у соціальній політиці нашої держави. Наше завдання – збільшити кількість опікунів. Але  до підбору опікунів треба підходити дуже серйозно, щоб не було таких випадків, коли опікуни не виконують своїх обов’язків. Звісно, в інтернатах діти забезпечені необхідним: у них є дах над головою, їх годують, одягають, дають освіту. Але вони абсолютно не готові до дорослого життя: вони звикли, що про них піклується держава і  навіть не здатні посмажити яєчню. Ми маємо працювати над соціальною адаптацією дітей і вчити їх бути більш самостійними, - зазначив Микола Ярмощук.

Протягом останніх років ситуація поліпшується: з дитячих притулків все менше дітей переїжджають до інтернатів, багатьох забирають опікуни, прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу.

- Цього року одним із пріоритетних напрямків у роботі запорізької влади визначено забезпечення природного права дитини на виховання у сімейному оточенні, попередження соціального сирітства, безпритульності та бездоглядності. Наше завдання - влаштувати 75 відсотків від загальної кількості дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, до сімейних форм виховання. Станом на сьогодні 69 відсотків дітей такої категорії проживають у сімейних умовах, при цьому загальнонаціональний показник – 79,2 відсотка, - зазначила начальник служби у справах дітей Антоніна Матвеєва.

Також вона підкреслила, що деякі райони області взагалі не працюють у напрямку влаштування дітей під опіку. Так, у «чорний список» потрапили: Бердянський та Токмацький міськвиконкоми, Бердянська, Великобілозерська, Веселівська, Запорізька, Куйбишевська, Новомиколаївська, Розівська райдержадміністрації.

 

Довідкова інформація:

Протягом минулого навчального року до інтернатних закладів влаштовано 1185 дітей, у тому числі 67 дітей-сиріт і дітей, позбавлених батьківського піклування.

Наразі під опікою перебуває 2762 дитини, 264 з них передано під опіку цього року. Із притулків 20 дітей було влаштовано до дитячих будинків сімейного типу та прийомних сімей, 32 – під опіку, усиновлено 12 дітей.

В області функціонує 132 прийомні сім’ї, у яких виховуються 252 дитини, та 12 дитячих будинків сімейного типу, в яких проживає 82 дитини. Цього року  створено 11 нових прийомних сімей, куди влаштувано 27 дітей, та один дитячий будинок сімейного типу, в якому виховуються 10 дітей.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович