Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Підприємства теплоенергетики області заборгували за спожитий газ 140 мільйонів гривень

14 грудня 2011 - 15:20

Підприємства теплоенергетики області заборгували за спожитий газ 140 мільйонів гривень

В облдержадміністрації підбито попередні підсумки щодо рівня розрахунків підприємств теплоенергетики за використаний природний газ. Результати не дуже оптимістичні: деякі райони області  потопають у боргах, хоча й обіцяють виправити ситуацію найближчим часом. Один з найбільших боржників регіону – місто Запоріжжя, борг якого складає майже 90 відсотків від загальної суми заборгованості області.

Про це йшла мова під час обласної селекторної наради, яку провів заступник голови облдержадміністрації Петро Гончарук.

Станом на 12 грудня 2011 року загальна сума боргу підприємств теплоенергетики за спожитий в опалювальному сезоні 2011/2012 років  природний газ становить 140,9 мільйона гривень.

Найгірші показники розрахунків за природний газ у Новомиколаївської КПТМ: за опалювальний сезон сплачено лише 17 %,  заборгованість складає 351,4 тисячі гривень. Запорізький концерн «Міські теплові мережі» розрахувався на рівні  20 %, а сума заборгованості складає 126,1 мільйона гривень. КП «Дніпрорудненські теплові мережі» та ТОВ «Токмак теплоенергія» здійснили платежі на 21%, накопичивши  борги 2,3 та 2,4 мільйона гривень відповідно.

- Керівники міст та районів, які увійшли до переліку так званих «аутсайдерів», отримають листи від облдержадміністрації з вимогою якомога скоріше вирішити питання із заборгованістю. Якщо ж ситуація не зміниться, ми будемо порушувати питання про звільнення профільних заступників мерів міст та голів райдержадміністрацій, які опікуються питаннями ліквідації заборгованості, - зазначив Петро Гончарук.

Одна з головних причин таких низьких показників розрахунків –  так званий «касовий вибух». Через те, що згідно умов договорів на поставку природного газу підприємства теплоенергетики сплачують за газ у тому ж місяці, в якому й використали його, а споживачі теплової енергетики розраховуються за відповідну послугу до 20 числа наступного місяця, виникає «касовий вибух».

Ще одна причина – це різниця у тарифах на послуги теплопостачання для надання послуг населенню, яка виникла у 2011 році. За дев’ять місяців цього року ця сума склала 78 мільйонів гривень, за VI квартал орієнтовно збільшиться на  46,3 мільйона гривень.

Крім того, велику роль у загальних показниках відіграє заборгованість організацій та установ, що фінансуються з бюджетів усіх рівнів. Оскільки з 1 жовтня 2011 року на найбільших підприємствах введені нові тарифи на послуги теплопостачання для вказаних категорій, а в кошторисах бюджетів на поточний рік не передбачено збільшення витрат на послуги теплопостачання, підприємства теплоенергетики за попередніми даними недоотримають у IV кварталі цього року близько 35 мільйонів гривень та, відповідно, погіршать рівень розрахунків за природний газ.

Виходячи з цього, рівень сплати підприємствами теплоенергетики за використаний в опальному сезоні 2011/2012 років природний газ на кінець цього року може скласти орієнтовно 50-55 відсотків, а сума боргу - 159 мільйонів гривень.

Найкращі показники з розрахунків за природний газ мають Вільнянське ОВУЖКГ (100%), КП «Житлосервіс» Гуляйпільської міської ради (73 %) та КУП «Житло-Сервіс» Пологівської міської ради  (64 %).

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович