Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Михайлівський район – приклад успішної оптимізації мережі медичних закладів

20 грудня 2011 - 11:11

Михайлівський район – приклад успішної оптимізації мережі медичних закладів

Про хід реформування медичної сфери регіону поінформував заступник голови обласної державної адміністрації Микола Ярмощук під час засідання регіонального Комітету економічних реформ.

Як повідомив посадовець, відповідно до плану – графіка реформування системи медичного забезпечення Запорізької області на 2010-2014 роки в області проводиться оптимізація мережі медичних закладів.

З першого січня поточного року активізовано роботу зі створення центрів первинної ланки  медико-санітарної допомоги, їх фінансування здійснюється з районних бюджетів.

Також для більш ефективного використання бюджетних коштів проводиться реорганізація малопотужних ділянок лікарень у сільські лікарняні амбулаторії та амбулаторії загальної практики (сімейної медицини). Протягом року відкрито 10 закладів сімейної медицини, їх загальна кількість складає 113 закладів із 272 ділянками. Згідно даних статистики 63% сільських жителів регіону та 16% міських отримують медичну допомогу у сімейних лікарів.

Яскравим прикладом успішного реформування мережі медичних закладів є Михайлівський район, де ще у 2005 році Михайлівська центральна районна лікарня була реорганізована в територіальне медичне об’єднання. Внаслідок цього мережа лікарняних закладів була перетворена в лікувально-діагностичний центр, центр первинно-медичної санітарної допомоги з 16 амбулаторіями сімейного лікаря, також працюють чотири ФАПи. Завдяки цій роботі були відкриті амбулаторії сільських лікарів у найвіддаленіших селах, жителі яких почали отримувати кваліфіковану медичну допомогу.

За роки реорганізації кількість ліжок денного стаціонару в районі збільшилась з 30 до 93. При цьому кількість пацієнтів у цілодобовому стаціонарі зменшилась в 1,2 раза, а у денному, навпаки, збільшилась у 2,5 раза. Зменшилась і кількість викликів швидкої медичної допомоги (на 30%), і кількість хронічних хворих (у 2,5 раза).

Крім того, Михайлівський район є одним з кращих в області за якістю залучених кваліфікованих кадрів. Важливо відзначити, що вся ця робота проведена в рамках виділеного бюджету, а перехід на фінансування за принципами консолідованого бюджету дозволив провести косметичні та капітальні  ремонти деяких амбулаторій.

 - В успішності проведеної у Михайлівському районі реорганізації сумніватися не доводиться. З одного боку ми бачимо покращення якості медичного обслуговування, з іншого - ефективного використання бюджетних коштів. Зрозуміло, що такий позитивний досвід необхідно поширювати й на інші території, - резюмував заступник голови обласної державної адміністрації Микола Ярмощук.

Тож серед основних завдань на наступний рік посадовець виділив такі: створення центрів первинної медико-санітарної допомоги у містах і районах області; проведення оптимізації мережі дільничних лікарень шляхом перепрофілювання їх у стаціонарні відділення територіальних центрів соціального обслуговування пенсіонерів та самотніх непрацездатних громадян; покращення забезпечення закладів охорони здоров’я кваліфікованими кадрами, санітарним автотранспортом; створення  єдиної дієздатної мережі лікарняних закладів надання екстреної та невідкладної допомоги.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 801-го дня війни

Допомагаємо військовим посилювати захист сучасними засобами радіоелектронної боротьби, – Іван Федоров

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 246 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 800-го дня війни

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області