Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області вживаються запобіжні заходи проти занесення збудника АЧС з території Росії

28 грудня 2011 - 14:02

В області вживаються запобіжні заходи проти занесення збудника АЧС з території Росії

Заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Дудка провів засідання надзвичайної протиепізоотичної комісії з питання  посилення заходів щодо запобігання занесення збудника африканської чуми свиней (АЧС) на територію регіону, а також профілактики боротьби зі сказом тварин.

Начальник Головного управління ветеринарної медицини Запорізької області Валентина Стулова поінформувала про поточну ситуацію в цій сфері.

Як повідомила В. Стулова, фахівці головного управління вже протягом чотирьох років тримають на контролі шляхи міграції вірусу африканської чуми по території сусідньої держави – Російської Федерації. З початку року в Росії було зареєстровано 60 неблагополучних пунктів з приводу африканської чуми.

- Проти цього небезпечного вірусу не існує ефективної вакцини. Тому ми приділяємо особливу увагу перевірці тварин та харчової продукції, яка надходить в область з території сусідньої країни, - запевнила  начальник ГУ ветеринарної медицини.

За словами посадовця, в області також проводяться системні перевірки переробних підприємств, оптових баз, ринків та інших об’єктів, на яких існує ризик появи небезпечної продукції. Тільки за 9 місяців 2011 року перевірено 2706 таких об’єктів. Крім того, у поточному році здійснено 657 перевірок свинарських господарств регіону, щеплено проти класичної чуми  357932 голів свиней.

Для запобігання занесення збудника африканської чуми на територію регіону й у наступному році мають вживатись відповідні заходи: забезпечення «закритого режиму» роботи спеціалізованих свинарських господарств; проведення своєчасних досліджень загиблих та вимушено забитих свиней у державних лабораторіях ветеринарної медицини; здійснення моніторингу диких свиней (не менше 50%) від відстріляної кількості; пропаганда знань серед населення та спеціалістів господарств щодо діагностики та профілактики АЧС.

Також члени надзвичайної протиепізоотичної комісії  розглянули ряд заходів, які будуть спрямовані на забезпечення профілактики боротьби зі сказом тварин у регіоні.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також