Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Юрій Артеменко пропонує Мінекономіки переглянути критерії оцінки розвитку територій

3 березня 2005 - 17:55

Згідно із комплексною оцінкою результатів соціально-економічного розвитку регіонів України за 2004 рік, здійсненою Міністерством економіки, Запорізька область посіла 24 місце. Голова облдержадміністрації вважає, що такий результат не відображає реального стану справ в області, яка торік продемонструвала стабільну динаміку й одні з найкращих результатів соціально-економічного розвитку.

Так, за кожним третім показником рейтингової оцінки (12 з 35) область посіла з першого по десяте місця. Зокрема, за обсягом реалізації промислової продукції та обсягом роздрібного товарообороту в розрахунку на одного мешканця – друге місце, темпом зростання валової продукції сільського господарства – 4, обсягом доходів місцевих бюджетів на одну особу – 5, питомою вагою інноваційної продукції – 7, кількістю малих підприємств на 10 тис. населення – 7 місце.

По семи показниках область посіла 24-27 місця, що негативно вплинуло на загальний результат рейтингової оцінки. Зокрема, це показники обсягу продукції сільського господарства на 100 га сільгоспугідь (24 місце), рівня оплати населенням житлово-комунальних послуг (27), темпу зростання боргу за житлово-комунальні послуги (27), рівня оплати за природний газ (26).

У той же час у п’ятірці лідерів за підсумками 2004 року – Черкаська, Закарпатська, Рівненська та Івано-Франківська області – регіони, які тільки набирають темпів соціально-економічного розвитку та мають значно нижчі показники рівня життя населення, ніж індустріальні регіони.

Так, за показником обсягу реалізації промислової продукції в розрахунку на одного мешканця Запорізька область перевищує аналогічні показники по названих регіонах у 6-8 разів, обсягом власних надходжень місцевих бюджетів на одну особу – в 1,7 – 2,2 рази, рівнем середньої заробітної плати – в 1,3 – 1,5 рази.

Губернатор вважає таку методику недосконалою. У листі на адресу міністра економіки України С.А.Терьохіна він наголошує, що завдання, визначені Президентом України та Програмою діяльності Кабінету міністрів „Назустріч людям”, потребують нових підходів влади усіх рівнів у сфері регіональної політики, в тому числі – щодо визначення критеріїв оцінки соціально-економічного розвитку територій. Методика потребує принципового доопрацювання, підкреслив Ю.Артеменко, з урахуванням нових завдань і критеріїв оцінки ефективності діяльності місцевих органів виконавчої влади.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 790-го дня війни

Розбір завалів і демонтаж на ДніпроГЕС досі тривають, – Іван Федоров

Європейський тиждень вакцинації: лікарі нагадують про важливість щеплень

Робота для людей з інвалідністю: держава компенсує витрати на створення інклюзивних робочих місць

Уряд України надає грантову підтримку для розвитку агросектору

Запальний черліденг: запорізькі дівчата відточують свою майстерність

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 789-го дня війни

«До нас приїжджають діти з сусідньої області, адже в нас є укриття, а значить – можливість навчатися офлайн», – директорка однієї зі шкіл Запорізького району

Понад 10500 ноутбуків отримали школярі Запорізької області від ЮНІСЕФ

Понад 200 коптерів та іншої техніки передали військовим на Запорізькому напрямку