Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Юрій Пелих: «Обласна влада спільно з козацькими організаціями має відродити кращі надбання козацтва»

16 лютого 2012 - 10:30

Юрій Пелих: «Обласна влада спільно з козацькими організаціями має відродити кращі надбання козацтва»

Для реалізації «Програми підтримки розвитку козацтва в Запорізькій області на 2011-2014 роки» цього року з обласного бюджету планується виділити майже на 100 тис. грн. більше, ніж торік – 270 тис. грн. Посадовці пояснюють це тим, що партіотичне виховання молоді та, зокрема, відродження козацьких традицій є одним з напрямків, які обов’язково має підтримувати обласна влада. На цьому наголосив заступник голови-керівник апарату обласної державної адміністрації Юрій Пелих.

- Минулого року на реалізацію «Програми підтримки розвитку козацтва в Запорізькій області на 2011-2014 роки» було виділено 173 тис. грн., цього року нам вдалося збільшити суму до 270 тис. грн. Ми чудово розуміємо, що Запорізький край – це колиска українського козацтва, тож маємо по максимуму підтримувати ініціативи з відродження нашої історії та традицій. Крім того, вперше за всі роки обласна влада виділяє кошти на сприяння козацьким громадським організаціям у здійсненні заходів з охорони громадського порядку, патрулювання територій під час проведення заходів. Ми переконані, що це дуже важлива громадська ініціатива, яку влада має підтримувати, - зазначив Юрій Пелих.

Найбільша за останні роки сума (145 тис. грн.) виділяється на підтримку культурно-просвітницької діяльності козацьких громадських організації, сприяння у проведенні фестивалів козацької творчості, змагань з традиційних козацьких бойових мистецтв на території Запорізької області та сприяння участі представників козацьких організацій області у Всеукраїнських, міжнародних фестивалях, конкурсах козацької культури та бойових мистецтв. Все це допоможе не тільки зміцнити імідж Запорізького краю як козацької столиці України, а й залучити молодь до здорового способу життя, зацікавити її рідною історією, культурою та традиціями.

На сприяння організаційним заходам козацьких громадських організацій у проведенні військово-патріотичної та виховної роботи серед дітей і молоді та діяльності козацьких позашкільних навчальних закладів («Школа Джур», ДЮСШ «Спас», інші секції та гуртки) у змінах до обласного бюджету передбачено 60 тис. грн.

Ще один дуже важливий пункт програми – це сприяння обласної влади в проведенні науково-дослідницької та просвітницької роботи з питань відродження та розвитку історичних, патріотичних та культурних традицій Українського козацтва. На виконання цього заходу передбачено виділити 60 тис. грн.

Не залишається поза увагою влади і проведення культурно-мистецьких заходів з нагоди Дня Українського козацтва, Покрови та Тризни з вшанування пам’яті загиблих козаків. На їхнє проведення мають виділити 20 тис. грн. Відомі на всю Україну Всеукраїнський фестиваль мистецтва «Хортиця», фестиваль дитячої творчості «Мала Хортиця», Міжнародний фестиваль козацьких бойових та традиційних мистецтв «Спас на Хортиці» та інші подібні заходи створюють позитивний імідж Запорізької області, привертають увагу туристів та інвесторів, тому ці заходи також матимуть фінансову підтримку - з бюджету виділяється 50 тис. грн. Ще 30 тис. грн. буде виділено на організацію проведення Міжнародного фестивалю козацьких бойових та традиційних мистецтв «Спас на Хортиці» ім. Анатолія Єрмака.

Юрій Пелих переконаний, що відродження історичних та культурних традицій Українського козацтва, виховання патріотизму має бути не тільки головним завданням чисельних козацьких організацій, а й одним з пріоритетних напрямків у роботі обласної влади.

- Завдяки реалізації Програми підтримки розвитку козацтва, спільними  із запорізькою громадою зусиллями, ми плануємо сприяти відродженню у громадян і, насамперед, у підростаючого покоління духу патріотизму, який був притаманний запорізьким козакам, а також інших кращих надбань і традицій козацтва у сучасній їх трансформації і в сучасному суспільстві з ринковими господарськими відносинами, - підкреслив Юрій Пелих.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні