Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Пеклушенко: «Маємо удосконалити систему надання комплексних соціальних послуг безпритульним громадянам»

27 лютого 2012 - 15:03

Олександр Пеклушенко: «Маємо удосконалити систему надання комплексних соціальних послуг безпритульним громадянам»

Обласна влада буде приділяти підвищену увагу вирішенню проблем безпритульних громадян: вже цього року в області з’явиться заклад, в якому зможуть ночувати та отримувати необхідну допомогу безпритульні громадяни, а на всіх територіях області буде створено центри обліку безпритульних осіб, яким будуть надавати допомогу.

Про це йшла мова у ході апаратної наради з керівниками структурних підрозділів ОДА, яку провів голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

- Ми маємо певні проблеми з безпритульними громадянами: по-перше, через їхню постійну міграцію ми не можемо визначити їх більш-менш точну кількість, по-друге, деякі з них відмовляються від запропонованої допомоги. Все це відбувається тому, що умовно до безпритульних можна віднести дві категорії людей. Перша – це особи, які в силу певних життєвих обставин опинилися в такій ситуації, але їм необхідна підтримка та допомога. Друга – це люди, для яких це самостійний вибір, і їм необхідна лише мінімальна допомога, така як ночівля, харчування, гігієна. Дуже близькі до цієї категорії особи, які ведуть асоціальний спосіб життя, але мають своє житло, документи, а також громадяни, які повернулися з місць позбавлення волі. Приблизна кількість безпритульних в області складає від трьох до п’яти тисяч, а з урахуванням громадян, які ведуть асоціальний спосіб життя – до 15 тисяч осіб, - зазначив начальник Головного управління праці та соціального захисту населення ОДА Віктор Панкратов.

Також він повідомив, що у 2006 році була прийнята обласна програма соціального захисту безпритульних громадян, дітей, осіб, які повернулися з місць позбавлення волі та людей, які знаходяться в складних життєвих обставинах. Починаючи з 2007 року за цією програмою було виділено 2 млн.грн. на гаряче харчування, набори продуктів харчування та предметів особистої гігієни для цієї категорії людей.

Станом на сьогодні в області функціонує дев’ять центрів та служб реєстру безпритульних громадян та осіб, звільнених з місць позбавлення волі, які втратили соціальні зв’язки. Такі установи є в Запоріжжі, Бердянську, Вільнянську, Пологах, Василівці, Мелітополі, Чернігівці, в Бердянському та Токмацькому районах. Минулого року центрами було виявлено 608 безпритульних громадян, 420 з них взято на облік.

Олександр Пеклушенко переконаний, що влада має приділяти більше уваги безпритульним, створювати умови для більш-менш нормального життя, а також проводити профілактичну роботу, щоб запобігти збільшенню кількості безпритульних людей.

- Завдання влади – це забезпечення активної протидії безпритульності, злочинності, поширенню соціальних хвороб, а також удосконалення системи надання комплексних соціальних послуг цій категорії громадян. У кожному районі області мають функціонувати центри обліку безпритульних громадян, також має бути заклад, в якому ці люди матимуть змогу переночувати, привести себе в порядок, - зазначив Олександр Пеклушенко.

За словами мера Запоріжжя Олександра Сіна, вже восени поточного року в Запоріжжі з’явиться заклад для ночівлі безпритульних: для цього є приміщення дитячого садка ВАТ «Запоріжсталь», який  не функціонує, і до осені його обладнають для безпритульних громадян.

- Ми маємо контролювати це питання, а не заспокоювати себе думками, що безпритульні громадяни самі обрали свій шлях та їх все влаштовує. У мене складається враження, що в Запоріжжі про безпритульних собак піклуються більше, ніж про людей, а так не має бути. Тільки за цьогорічний період холодів від обмороження та переохолодження загинули 12 людей, і всі вони належать до цієї категорії. Ми просто зобов’язані змінювати ситуацію, - підкреслив Олександр Пеклушенко.

 

 

Довідкова інформація:

В осінньо-зимовий період районними та міськими управліннями праці та соціального захисту населення та обласною організацією Червоного Хреста організовано практично щоденне гаряче харчування безпритульних людей, на ці цілі в осінньо-зимовий період 2011 року тільки з обласного бюджету було виділено 193,6 тис.грн., у поточному році на січень та лютий було передбачено 100 тис.грн.

На сьогодні в області продовжують працювати пункти гарячого харчування завдяки продуктовим запасам з 2011 року, які організовані Червоним Хрестом, а також пункти харчування в Бердянську та в Мелітополі. Всього таких об’єктів в області нараховується 25.

У лікувально-профілактичних закладах області минулого року медичну допомогу отримали 1800 безпритульних людей, з них 730 лікувалися стаціонарно. На період екстремальних ситуацій у лікарнях області передбачено близько 100 соціальних ліжко-місць для безпритульних громадян.

У випадках екстремальних ситуацій службами МНС встановлюються намети обігріву в місцях найбільшого зосередження безпритульних осіб, а у Мелітополі такий намет постійно діє на території територіального центру біля залізничного вокзалу.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович

Команда Запорізької обласної державної адміністрації  поповнилася трьома новими заступниками

В Запорізькій області посилять безпекові заходи напередодні Великодніх свят

Перший Саміт миру для України стане платформою, що розпочне майбутній мирний процес

«Прийшов час замінити хлопців», – так Іван Скобенко пояснив своє рішення приєднатися до ЗСУ

Запорізький бізнес може долучитися до публічних закупівель через Prozorro Market