Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Олександр Дудка: «Ми маємо не просто зберегти поголів’я молочного скотарства, а й значно збільшити його»

3 березня 2012 - 14:18

Заступник голови облдержадміністрації Олександр Дудка взяв участь у всеукраїнській селекторній нараді з проблемних питань молочного скотарства, яку провів заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Олександр Сень.

Розпочинаючи нараду, Олександр Сень зазначив, що в Україні склалася вкрай складна ситуація з молочною продукцією: переробники купують у сільськогосподарських підприємств та у населення молоко за заниженими цінами, що може призвести до скорочення поголів’я корів.

- В Україні складається дуже тривожна ситуація з цінами на молоко: зниження його закупівлі у населення та сільськогосподарських підприємств викликає соціальні проблеми. Своє занепокоєння з цього приводу вже висловив Прем’єр-Міністр України Микола Азаров. При цьому, за нашиими оцінками, виробництво молочних продуктів не зменшується, тож немає ніякої тенденції до зниження вартості молока. До того ж, закупівельну ціну на молоко знижують не тільки ті переробні підприємства, які виготовляють сири, а й ті, хто ніяким чином не постраждав через ситуацію з експортом сиру до Росії. Через це ми вимушені дійти висновку, що зниження цін на молоко носить ситуативний характер, і окремі суб’єкти господарювання просто хочуть отримати певні дивіденди за рахунок ситуації з сиром, - зазначив Олександр Сень.

За словами урядовця, найгірші показники з рівня закупівельних цін на молоко має Одеська область: там населення змушене продавати молоко усього лише за 2 гривні за літр. Що ж стосується Запорізької області, вона має задовільні показники на загальноукраїнському фоні.

Наприкінці наради Олександр Сень звернувся до керівників регіонів із проханням невідкладно провести узгоджувальні наради з молокопереробниками та знайти спільне рішення щодо збільшення цін на молоко. Також він нагадав, що розвиток тваринництва – це один з головних пріоритетів роботи як центральної влади, так і влади на місцях.

Виконуючи завдання заступника Міністра, Олександр Дудка провів нараду з молокопереробниками одразу по завершенні селекторної наради. Звертаючись до керівників підприємств, заступник голови ОДА зазначив, що зменшення поголів’я корів з початку року було зареєстроване у Бердянському, Орхівському та Новомиколаївському районах, а збільшення – у Великобілозерському, Гуляйпільському, Кам’янка-Дніпровському та Запорізькому районах. Тому головне завдання і влади, і підприємств – не тільки утримати поголів’я корів на існуючому рівні, а й збільшити його.

- Питання скотарства знаходиться на особливому контролі обласної та центральної влади. Ми робимо все, що від нас залежить, і цього року ухвалили серйозну Програму підтримки скотарства, на фінансування якої  в обласному бюджеті спочатку передбачили 1 млн. грн., але зараз цю суму збільшено до 5 млн. грн. Завдяки цій програмі ми плануємо стимулювати значне зростання поголів’я корів у Запорізькому краї, - зазначив Олександр Дудка.

Також заступник голови ОДА повідомив, що вважає недопустимим, коли молокопереробники купують молоко за ціною 2,5-3,5 грн. за літр, а у магазині воно коштує приблизно 6,8 грн.

Проблемами зниження цін на молоко більше переймається населення ніж сільгоспвиробники: різниця у ціні складає до 1 грн. за літр. Саме від населення обласна влада постійно отримує скарги на підприємства, які вимагають зниження цін.

У молокопереробників своє пояснення, чому вони занижують ціни: за словами керівників підприємств, якість молока, яке вони купують у населення, значно гірша ніж в того, яке вони купують на сільськогосподарських. Зокрема, молоко, придбане у населення, може бути розбавленим водою на 25%, до того ж до нього додають певні речовини. Через все це білків та жирів у такому продукті набагато менше, і в результаті молочники втрачають гроші.

На думку і обласної влади, і молочників, єдиний вихід – це створення кооперативів, робота яких буде серйозно контролюватися. Крім того, передбачається, що їх закріплять за певними підприємствами, які будуть скуповувати молоко. Це дозволить молокопереробникам отримувати якісний товар, за який вони зможуть віддавати адекватні суми.

- Ні для кого не секрет, що в області є райони, де взагалі немає офіційної дійної череди. Я розумію переробників і хочу, щоб наш діалог був більш конструктивним. Тож чекаю від кожного з молокопереробних підприємств у пропозиції письмовій формі щодо вирішення цієї проблеми, а наступного тижня ми знову зберемося та обговоримо все більш детально. І не забувайте, що в області виробляється 461 тонн молока за добу, і тільки 102 тонни з них – сільськогосподарськими підприємствами. Тож не варто сваритися із населенням, треба шукати спільну мову та йти на компроміси, - підсумував Олександр Дудка.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги