Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Обласна влада бере під особливий контроль пасажирські перевезення

5 березня 2012 - 14:34

Обласна влада бере під особливий контроль пасажирські перевезення

Після ДТП, що сталося у Запоріжжі 29 лютого за участю маршрутного автобуса і в результаті якого одна особа загинула,  ще 12 опинилися в лікарні, обласна влада взяла під серйозний контроль здійснення пасажирських перевезень в області.

Про ситуацію із пасажироперевезеннями та стан розслідування ДТП у ході апаратної наради в облдержадміністрації доповів начальник управління Державної автоінспекції Головного управління МВС України в Запорізькій області Віталій Горьковий.

- За фактом ДТП, що сталося 29 лютого, міліцією порушено кримінальну справу, а ДАІ, у свою чергу, проводить позапланову перевірку дотримання норм та стандартів у галузі безпеки дорожнього руху підприємством ТОВ «Супутник-Лайн», якому підпорядковувався маршрутний автобус, який потрапив у аварію. У випадку виявлення порушень, які одночасно є порушенням ліцензійних умов проведення господарської діяльності з надання послуг з перевезення пасажирів, про це будуть поінформовані територіальне управління Головної державної інспекції на автомобільному транспорті та орган державної влади-замовник перевізок для вжиття заходів реагування згідно їх компетенції, - повідомив Віталій Горьковий.

Що ж стосується ситуації з пасажироперевезеннями взагалі, станом на сьогодні на території області нараховується 252 перевізника, які згідно з отриманими ліцензіями надають послуги з перевезення пасажирів, у тому числі в обласному центрі – 101 перевізник, у Мелітополі – 47, у Бердянську – 38, у Токмаку – 9. Безпосередньо для перевезення пасажирів підприємства-перевізники використовують 2545 одиниць пасажирського транспорту, з них у Запоріжжі – 1513, у Мелітополі – 365, у Бердянську – 230, у Токмаку – 39.

Поточного року підрозділами ДАІ проведено 50 планових перевірок підприємств-пасажироперевізників. У місцях дислокації та лінії оглянуто 460 автобусів, з яких 53 експлуатувались з різними технічними несправностями. За результатами виявлених недоліків співробітниками ДАІ складено 400 протоколів про адміністративні порушення, дев’ять з них – на керівників підприємств за випуск транспортних засобів у несправному стані,  ще один протокол – за допуск до роботи водія, який знаходився в нетверезому стані. Видано 42 приписи, спрямованих на ліквідацію виявлених недоліків.

- Один із факторів, що негативно впливають на рівень аварійності на пасажирському автотранспорті, є  недоліки, які допускають самі керівники підприємств. Наприклад, значна частина автобусів, які належать фізичним особам, не проходять щоденні перевірки технічного стану, і вимоги договорів на їх обслуговування є тільки формальністю. Самі ж водії виїжджають на маршрути, не маючи при собі ліцензій та договорів, що свідчить про безконтрольне ставлення керівників підприємств, - зазначив Віталій Горьковий.

З початку  року при контролі дорожнього руху працівниками ДАІ виявлено та задокументовано 369 порушень правил дорожнього руху, що були здійснені водіями автобусів, у тому числі 265 порушень – у Запоріжжі, 35 – у Мелітополі, шість – у Бердянську, чотири – у Токмаку. З них у шести випадках водії притягалися до відповідальності за керування  в нетверезому стані.

- Нам необхідно прийняти програму розвитку громадського транспорту в Запорізькій області, до якої увійде програма з дотримання правил дорожнього руху. Вони мають діяти на території всієї області, а особливу увагу слід приділяти Запоріжжю, де кількість аварій за участю автобусів значно більша, - зазначив голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

За результатами  наради прийнято рішення, що при видачі ліцензій на право здійснення пасажирських перевезень пріоритет тепер буде надаватися підприємствам, які експлуатують автобуси, що з самого початку виготовлялися для перевезення пасажирів, а не переобладнані з вантажних та вантажо-пасажирських. Також тепер  буде враховуватись наявність у підприємств-претендентів  і кількість нових автобусів з підвищеною пасажиромісткістю на маршрутах, які проходять через центральні вулиці міст, особливо обласного центру.

Крім того, керівникам підприємств буде рекомендовано не приймати на роботу водіїв, які вчинили раніше дорожньо-транспортні пригоди під час перевезення пасажирів, а також які  притягувалися до відповідальності за керування в нетверезому або наркотичному стані.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів