Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Запорізькі болгари святкують 150-річчя свого переселення до Північного Приазов’я

5 березня 2012 - 15:18

За підтримки облдержадміністрації в області розпочався цикл святкових заходів, присвячених 150-річчю з моменту переселення до Північного Приазов’я (Таврії) болгар із Південної Бесарабії.

Про це повідомила начальник відділу у справах національностей та релігій облдержадміністрації Ірина Панькіна.

Перший із запланованих заходів відбувся на цих вихідних в обласній науковій бібліотеці ім.Горького, де зібралися керівники запорізьких болгарських товариств,  викладачі Запорізького національного університету, керівники національно-культурних товариств області. Його головною складовою були народознавчий екскурс «Мартениця - свято весни», творчий виступ фольклорного ансамблю «Роднина», виставки «Болгарська художня вишивка», «Палітра болгарських митців».

Як зазначила Ірина Панькіна, значимість такої історичної події як 150 років  переселення болгар на землі Північного Приазов’я  вимагає і відповідного масштабу відзначення. У рамках великого болгарського свята передбачено тиждень болгарської культури, обласна олімпіада з болгарської мови, X регіональний фестиваль болгарської культури «Ізвор», міжнародна науково-практична  конференція «Болгари Північного Причорномор`я» на базі Мелітопольського державного педагогічного університету ім. Б.Хмельницького за участю керівників національно-культурних товариств області, свято до 15-річчя народного болгарського ансамблю «Балкани», Мелітопольського  товариства болгарської культури “Балкани”, а також видання наукових досліджень за результатами проведення болгаристичної конференції.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів