Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Сівозміни та мінеральні добрива мають стати зоною особливої уваги аграріїв

15 березня 2012 - 10:41

Сівозміни та мінеральні добрива – мають стати зоною особливої уваги аграріїв

Під час розширеної наради з питань підготовки до проведення комплексу весняно-польових робіт заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Дудка визначив напрямки,  спрямовані на підвищення продуктивності праці запорізьких аграріїв.

- Протягом останніх трьох років хлібороби області збирали понад 2 мільйони тонн зерна щосезону.  Однак вже у 2015 році ми плануємо збільшити цей показник до 3 – 3,2 мільйона тонн, - повідомив О. Дудка. Для того, щоб сільгоспвиробники змогли виконати поставлене завдання, фахівці ГУ агропромислового  розвитку облдержадміністрації та науковці розробили ряд заходів.

Зокрема, аграріям області рекомендовано впроваджувати науково обґрунтовані сівозміни, що дозволить без додаткових витрат - матеріально-технічних та трудових - збільшити ефективність використання земель на 15-20%. До того ж, представник обласної виконавчої влади зауважив, що системи обробки ґрунту, добрива, засоби захисту рослин працюватимуть з максимальною віддачею тільки у разі впровадження науково обґрунтованих сівозмін.

 - Порушення оптимальних площ посіву призводить до зниження родючості ґрунтів, що сприяє поширенню хвороб та шкідників, а відповідно впливає і на врожайність культур, - підкреслив Олександр Дудка.

Ще один важливий напрямок, який має забезпечити високу врожайність сільськогосподарських культур, – внесення оптимальних норм мінеральних добрив. Торік у середньому по Україні під сільгоспкультури було внесено 70 кг/га мінеральних добрив. А  в нашій області цей показник не перевищував 45 кг/га. Разом з тим, посадовець відзначив, що пряму залежність урожайності зернових від кількості внесених міндобрив можна простежити на прикладі Великобілозерського району, де у 2011 році отримано найвищий врожай. Торік сільгоспвиробники цього району внесли 71 кг/га діючої речовини.

Також під час проведення весняно-польових робіт аграрії мають приділити увагу впровадженню сучасних систем обробки ґрунту, захисту рослин від бур’янів та шкідників, використанню нових сортів та гібридів сільгоспкультур.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни