Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Забезпечення продовольчої безпеки – головне завдання для аграріїв та сільгоспвиробників

23 березня 2012 - 13:46

Забезпечення продовольчої безпеки – головне завдання для аграріїв та сільгоспвиробників

У ході робочої поїздки до Запорізької області перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Микола Безуглий провів спільну нараду представників Міністерства та  обласної державної адміністрації щодо ситуації в агропромисловому комплексі регіону.

- Головне завдання для всіх аграріїв та сільгоспвиробників країни єдине – забезпечення продовольчої безпеки в Україні, -  наголосив  перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Микола Безуглий. У контексті цього він акцентував увагу заступника голови облдержадміністрації Олександра Дудки на необхідності тримати на постійному контролі ряд питань. Найбільш актуальні нині - насичення сівозмін соняшником, пересів озимих, які загинули внаслідок погодних умов, підживлення рослин мінеральними добривами тощо.

Про ситуацію в агропромисловому комплексі регіону учасників наради поінформував перший заступник начальника ГУ агропромислового розвитку ОДА Анатолій Колесніков.

За словами посадовця нині запорізькі аграрії ведуть активну підготовку  до проведення комплексу весняно-польових робіт. При цьому першочергова увага приділяється питанням структури посівних площ. За останніми даними райдержадміністрацій площа можливого пересіву озимих культур по всіх категоріях господарств складе 88,1 тис. га  або 13,3 % від засіяного, в тому числі пшениці – 42,1 тис. га (7,6 %), ячменю – 27,9  (39,5 %), ріпаку – 18,1 тис. га (49,1 %). Наразі науковці та аграрії опрацьовують питання зернових культур, які будуть висаджені на заміну загиблих.

Щодо підживлення озимих зернових восени під посів було внесено 28 кг/га діючої речовини мінеральних добрив. З початком весняно-польових робіт цю цифру планують збільшити до 85 кг/га  (у 2011 році було 64 кг/га).

Для виконання комплексу весняно-польових робіт сільськогосподарські підприємства забезпечені мінеральними добривами на 95 % (33,2 тис. тонн діючої речовини при заявці 35,1 тис. тонн), пестицидами на 65 % (603,3 т при потребі 926,5 т.). Забезпеченість дизельним паливом складає 87 %, бензином – 99 %, готовність тракторів – 96 %, ґрунтообробної техніки та сівалок –  97 %.

У доповіді перший заступник начальника ГУ агропромислового розвитку ОДА окремо зупинився на розвитку тваринницької галузі, зокрема, молочного скотарства. Для стабілізації ситуації в цій галузі в області  прийнято  Програму  розвитку сільського господарства на 2012-2013 роки. Аналогічні програми затверджені в районах регіону.

В області впроваджуються інвестиційні проекти,  спрямовані на реконструкцію корівників та будівництво свиноферм у Кам’янсько-Дніпровському, Мелітопольському, Новомиколаївському районах.

Також на нараді було порушено проблемне питання реалізації готової продукції молокозаводів, де внаслідок заборони експорту молочних продуктів до Російської Федерації накопичилась велика кількість товару. Микола Безуглий повідомив, що в Міністерстві наразі працюють над вирішенням цього питання.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

У Запоріжжі та Запорізькому районі посилять заходи безпеки під час поминальних днів

Ворог посилює агресію – ми посилюємо оборону Запоріжжя і допомогу ЗСУ

Зі сльозами на очах та гордістю в душі: Мелітопольщина вшанувала матерів, чиї сини стали янголами України

Формула миру – це про подолання криз у світі, інструменти їх вирішення. Це шанс на справедливість для світу, – Андрій Єрмак

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Сльози матерів та спогади військового: зворушлива зустріч напередодні Дня матері

Впродовж доби окупанти 547 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 806-го дня війни

У Києві пройшов Другий Міжнародний Саміт міст і регіонів у рамках діяльності Конгресу місцевих та регіональних влад при Президенті України

Рекордні 18 медалей завоювали запорізькі спортсмени на чемпіонаті Європи з ушу

Нові домовленості між регіонами України та Європи посилять захист і безпеку – Президент на другому Міжнародному саміті міст і регіонів

Запоріжжя відсвяткувало День Європи урочистим підняттям прапора ЄС