Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Органи реєстрації актів цивільного стану, їх завдання та функції. Реєстрація та припинення шлюбу згідно чинного законодавства України

5 квітня 2005 - 12:55

Тенденція зміни традиційних правових інститутів торкнулась практично усіх галузей права, в тому числі і інституту  Сімейного права, відзначила доповідач. З 1 січня 2004 року набрали чинності Цивільний та Сімейний кодекси України.

На сучасному етапі розвитку суспільства, велика роль провідника норм чинного законодавства до пересічних громадян належить органам реєстрації актів цивільного стану, які виконують покладені на них  завдання у відповідності до Конституції України, Сімейного кодексу України, Закону України „Про органи реєстрації актів громадянського стану”, „Положення про відділи реєстрації актів цивільного стану районних, районних у містах,  міських управлінь юстиції”, щодо забезпечення повної і своєчасної реєстрації актів цивільного стану, а саме: народження, шлюбу, розірвання шлюбу, смерті, зміни імені, внесення змін, доповнень до актових записів, поновлення втрачених актових записів – що є надзвичайно важливим фактором з точки зору багатьох, пов’язаних з ними юридичних наслідків.  Протягом минулого року головна увага в роботі відділів реєстрації актів цивільного стану була спрямована, перш за все, на застосування нового законодавства.

У населених пунктах, де немає відділів реєстрації актів цивільного стану, реєстрація народження, смерті, шлюбу провадиться посадовими особами виконавчих комітетів сільських та селищних .

Реєстрація актів цивільного стану громадян України, які проживають за кордоном, провадиться консульськими установами, а у випадках передбачених чинним законодавством – дипломатичними представництвами України.

Згідно чинного законодавства керівником та спеціалістом відділу реєстрації актів цивільного стану може бути призначений громадянин України, який має вищу юридичну освіту і рекомендований кваліфікаційною комісією для роботи в органах реєстрації актів цивільного стану.

В області реєстрацію актів цивільного стану здійснюють 27 районних, 5  міських відділів, 276 виконкомів сільських, селищних рад  та 2 виконкоми міст районного підпорядкування.

Як повідомила Т.Мехтієва,       за 2004 рік відділами реєстрації актів цивільного стану було зареєстровано 65860  актів цивільного стану, в тому числі:

 

- про народження                 -                   16157

- про смерть                          -                   30679

- про шлюб                             -                   10540

- про розірвання шлюбу      -                    7419

- про зміну імені                    -                   603

 

Крім того, поновлено втрачених записів актів цивільного стану – 462.  у тому числі про народження – 371.

Порівняно з  2003 роком, відзначила доповідач,  збільшилась реєстрація народжень на 784. В той же час зменшилась реєстрація  смертей – на 409, шлюбів – на 4501, розірвання шлюбу – на 380. Кількість зареєстрованих актів про смерть у відношенні до кількості реєстрацій народжень перевищує  у 2 рази.

Т.Мехтієва детальніше зупинилась на питаннях реєстрації та припинення шлюбу згідно чинного законодавства, відповіла на численні запитання журналістів (повний текст виступу).

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 792-го дня війни

Запорізька область отримає пів мільярда гривень на ремонт та будівництво шкільних укриттів, – міністр освіти та науки Оксен Лісовий

Транспортну компанію, яка працює без дозвільних документів, виявив територіальний відділ «Укртрансбезеки»

Відстрочка для звільнених строковиків та бронювання працівників: представники ТЦК про зміни в законодавстві

«Запорізькі їжаки» мчать до перемоги

Навчання в змішаному форматі: діти радіють зустрічі з однокласниками та вчителями

У Запоріжжі колишні військовослужбовці та їх сім'ї зможуть пройти реабілітацію