Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Проблемам усиновлення дітей буде посилена увага влади

29 березня 2012 - 12:11

Проблемам усиновлення дітей буде посилена увага влади

В облдержадміністрації відбулося  засідання «круглого столу» з питань  прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, в якому взяв участь Уповноважений Президента України з питань захисту прав дитини Юрій Павленко.

Обговорювали фахові питання працівники соціальних служб, батьки прийомних дітей, батьки-вихователі дитячих будинків сімейного типу та інші.

- Для нас дуже важливе питання створення прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу, саме тому зараз ми відвідуємо регіони України, обговорюємо проблеми, спільно шукаємо шляхи їх розв’язання. Я вже об’їхав більшість областей України. Сьогодні ми  обговорили це питання з головою облдержадміністрації Олександром Пеклушенком і хочу почути інформацію від вас, - зазначив Юрій Павленко.

Уповноважений Президента України зазначив, що Запорізька область має невтішні показники щодо влаштування дітей у прийомні сім’ї та дитячі будинки сімейного типу, і його завдання – визначити причини такої тенденції, знайти шляхи покращення ситуації та вислухати побажання опікунів щодо внесення змін до законодавства.

Юрій Павленко отримав багато запитань від учасників «круглого столу». Більшість з них стосувалася нелогічної, на погляд батьків-вихователів, роботи інтернатних закладів, які ускладнюють процес усиновлення, а інколи взагалі виступають проти того, щоб прийомні сім’ї чи дитячі будинки сімейного типу  всиновлювали дітей.

- Існують певні обмеження щодо кількості дітей, яких ви можете усиновити. Для прийомної сім’ї це чотири дитини, для дитячого будинку сімейного типу – не більше десяти, з урахуванням власних дітей. Але якщо вам складно всиновити дитину, а для відмови немає серйозних підстав – це проблема, яка вимагає негайного вирішення, - зазначив Юрій Павленко.

За словами батька прийомної родини, директора благодійного фонду «Щаслива дитина» Альберта Павлова, який постійно працює у цій галузі, у людей, які хочуть усиновити дитину, дійсно  часто виникають конфлікти з директорами інтернатних закладів.

- Дуже часто я чую від директорів інтернатів негативні відгуки щодо прийомних родин, і пов’язано це не тільки з тим, що інколи дітей повертають. Працівники  інтернатів вважають, що у випадках, якщо дітей будуть активно всиновлювати, їх заклади будуть просто закривати. А в деяких селах та районах роботи й так небагато, от вони й бояться. Через все це людям важко всиновити дитину, навіть якщо вони дійсно цього дуже хочуть, - повідомив Альберт Павлов.

Юрій Павленко зазначив, що знайомий з проблемами в запорізьких інтернатах, і тепер це питання буде знаходитися під серйозним контролем.

- Дане питання буде обговорюватися на колегії облдержадміністрації, і я буду просити Олександра Пеклушенка, щоб він дав завдання своєму профільному заступнику Миколі Ярмощуку провести перевірку за всіма переліченими сьогодні пунктами, особливо – стосовно директорів інтернатів, - зазначив Юрій Павленко.

За словами Уповноваженого Президента України, під час зустрічі з Олександром Пеклушенком вони досягли повного порозуміння, тож всі проблеми, визначені на засіданні «круглого столу», будуть донесені і до голови ОДА, і, за необхідності, – до центральних органів влади.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна

Уникати масових скупчень та долучатися до Великодніх служб онлайн закликають у Запорізькій єпархії ПЦУ та Нацполіціі

Заклади охорони здоровʼя області реформують

Заступник голови обласної державної адміністрації Щербаков Олександр Валерійович