Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Робоча поїздка міністра культури і мистецтв України Оксани Білозір до Запоріжжя закінчилася прес-конференцією для представників засобів масової інформації

6 квітня 2005 - 11:50

Головним завданням Оксани Білозір, яке поставив перед нею Президент України Віктор Ющенко, коли минулого тижня запорізька делегація на чолі  з головою облдержадміністрації Юрієм Артеменком познайомила його з проектом «Запорозька Січ», було вивчити стан Національного заповідника «Хортиця».

«Після відвідин острова дуже гнітюче враження, - призналася вона журналістам. – Коли я побачила розриту землю, стало страшно, чи все ми правильно робимо, чи не поспішаємо, чи вивчили все до кінця. Хоча я підтримую позицію голови облдержадміністрації Юрія Артеменка, що на Хортиці повинна бути «Січ». Кажуть, очі не бачать - серце не болить. Повинні очі бачити і серце сприймати!  Ми повинні побудувати «Запорозьку Січ», але яку?! І це є питання. Є дві концепції. Перша – зібрати різні Січі в одну. А є інша. За описами, ескізами, які збереглися, відтворити конкретну Січ, яка точно була на цій землі. Запорізьке козацтво, Хортиця – це велике надбання України, це цілий пласт історії. Тут зароджувалась державницька основа нашої країни.  Тому не треба поспішати. Бо відповідати будемо перед своєю совістю».

Щодо питання розмежування державної і комунальної власності на острові, то гостя з Києва відповіла так: «Заповідник повинен мати державний акт на землю. Це буде зроблено.» А голова облдержадміністрації Юрій Артеменко додав, що перш за все буде зроблений аналіз всіх попередніх рішень, всіх експертиз щодо острова взагалі і розмежування земель державної і комунальної власності зокрема. Наприклад, наукове містечко, так зване. Там живуть люди, як з ними бути. Передати до комунальної власності, щоб місто вирішувало їхні потреби чи до державної власності, щоб держава компенсувала міській громаді всі витрати?! «У четвер утворимо робочу групу з цих питань і після вивчення поставимо крапку. Я вже дав розпорядження підготувати листи до міністерства екології та природних ресурсів, міністерства охорони здоров’я і «Укрінвестекспертизи», - сказав керівник області.

Кошти на спорудження історико-культурного комплексу «Запорозька Січ» є, запевнила Оксана Володимирівна. Чимало українських меценатів, виявляється, хочуть вкладати  гроші в культуру. В облаштування заповідника «Хортиця» теж.

Крім проблеми заповідника, міністр озвучить у Києві і проблему мостових переходів через Дніпро, спорудження яких проляже через острів і як відгукнеться на природі острова, ніхто не знає, і проблему ще одної унікальної пам’ятки природи – Кам’яної могили під Мелітополем. Поставили журналісти перед нею, як міністром культури та мистецтв, ще і проблему існування дитячих мистецьких колективів. Таких, як наш народний ансамбль дитячого  танцю та пісні «Чайка» Запорізького міського палацу дитячої та юнацької творчості. Напередодні свого 40-річчя він виявився на грані розпуску. Причина у фінансуванні його діяльності. На що О. Білозір відповіла, що в державі розроблена вже програма підтримки дитячої творчості  «Культура великого народу починається з душі маленької дитини», а проблему конкретного колективу вона взяла на замітку, і порадила піднімати це питання на муніципальному рівні.

Познайомила міністр культури та мистецтв і з іншими цікавими планами та ідеями свого відомства. Відвідати запорізькі заклади культури поспілкуватися з нашими митцями, на жаль, їй не вдалося, бо приїзд був цілеспрямованим. Натомість О. Білозір запевнила, що відтепер погляд міністерства на регіональну культуру зміниться вона стане наріжним каменем , бо все велике і значиме має витоки  часто-густо не в столиці.

 

Прес-служба облдержадміністрації

Читайте також

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій області