Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області відбирають адвокатів, які надаватимуть безоплатну вторинну правову допомогу

4 квітня 2012 - 12:01

В області відбирають адвокатів, які надаватимуть безоплатну вторинну правову допомогу

В обласній державній адміністрації відбулося засідання за «круглим столом» з  адвокатами Запорізької області, які залучатимуться до надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Торік Верховною Радою України прийнято Закон України «Про безоплатну правову допомогу», яким прописано право громадян на такий вид допомоги, порядок його реалізації, підстави для надання безоплатних правових послуг. Також законом передбачено створення центрів первинної та вторинної безоплатної правової допомоги. Якщо центри первинної правової допомоги почали працювати ще торік, то центри з надання вторинної безоплатної правової допомоги мають бути створені до 1 січня 2013 року.

У зв’язку з цим Міністерство юстиції України оголосило конкурс адвокатів, які залучаються до надання вторинної правової допомоги. За його підсумками  буде складено реєстр, який використовуватиметься при відборі адвокатів для роботи в центрах на постійній чи  тимчасовій основі.

Безоплатна вторинна допомога включатиме захист від обвинувачення, здійснення представництва інтересів осіб у судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, підготовка документів процесуального характеру.

Документи на участь у конкурсі можна подати до 23 квітня до Головного управління юстиції у Запорізькій області.

Учасники «круглого столу» отримали роз’яснення щодо порядку та умов конкурсу, вимог до професійного рівня його учасників, а також обговорили особливості Закону України «Про безоплатну правову допомогу» та ін.

 

Довідково: право на вторинну безоплатну правову допомогу мають малозабезпечені особи, які перебувають під юрисдикцією України, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти, діти, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї, особи, на яких поширюється дія Закону України «Про біженців», ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань (стосовно питань, пов’язаних з їх соціальним захистом), реабілітовані особи. Крім того, особи, до яких застосовано адміністративне затримання або адміністративний арешт, підозрювані у вчиненні злочину особи, які затримані органами дізнання та слідства, особи, до яких як запобіжний захід обрано взяття під варту, особи, у справах яких відповідно до положень Кримінально-процесуального кодексу України є обов’язковою участь захисника. Така допомога надаватиметься також особам, щодо яких суд розглядає справу про обмеження цивільної дієздатності фізичної особи, визнання фізичної особи недієздатною та поновлення цивільної дієздатності фізичної особи, особам, щодо яких суд розглядає справу про надання психіатричної допомоги в примусовому порядку.

Також скористатися правом на вторинну безоплатну правову допомогу можуть громадяни держав, з якими Україна уклала відповідні міжнародні угоди про правову допомогу, а також іноземці та особи без громадянства відповідно до міжнародних договорів, які зобов’язують держав-учасниць надавати певним категоріям осіб безоплатну правову допомогу.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Історико-культурний комплекс «Запорозька Січ» відкриє двері для відвідувачів

Допомога армії, безпека та комфорт наших людей – незмінні пріоритети голови ЗОДА Івана Федорова

Великдень-2024: онлайн-трансляція богослужінь

«Антилопи» з Вільнянська здобули перемогу на обласних фінальних іграх «Пліч-о-пліч»

Понад 50 дітей Запорізької області стали новими учасниками патріотичного руху «Байда»

Запорізька обласна державна адміністрація та CIVIC обʼєднали зусилля для захисту цивільного населення

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Програма ВІДНОВА:UA запрошує молодь на унікальний обмін

Впродовж доби окупанти 349 разів ударили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 799-го дня війни

Заступник голови обласної державної адміністрації Семікін Михайло Олександрович

Заступник голови обласної державної адміністрації Будяк Наталія Юріївна