Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Будівельники області розповіли, що заважає їм успішно працювати

15 травня 2012 - 16:54

Будівельники області розповіли, що заважає їм успішно працювати

У ході наради Запорізької обласної федерації роботодавців та організації роботодавців у сфері будівництва, проектування та архітектури Запорізької області, яка відбулася за участю голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка, будівельники порушили головні проблеми в їхній сфері.

- По-перше, хочу подякувати Олександру Пеклушенку, що він організував нам цю зустріч з метою допомогти запорізькому будівельному бізнесу. Для нас дуже важливо, що влада йде нам назустріч. По-друге, слід зазначити, що в нашій галузі з кожним роком проблем  більшає і вони стають серйознішими. Як наслідок, по  Україні ми посідаємо  25 місце за обсягами інвестицій у будівництво житлового фонду. Через це будівельний бізнес знаходиться в дуже скрутному становищі, - зазначив голова Запорізької обласної організації роботодавців у сфері будівництва, проектування та архітектури Анатолій Антоненко.

Будівельники відзначають кілька головних проблем, які значно ускладнюють їм роботу. Дуже серйозна проблема – це участь у тендерах, які проводить міська та обласна ради: перемогти в них вкрай важко і, за словами будівельників, дуже часто замовлення отримують підприємства з сумнівною репутацією. З цього витікає й інша проблема – кадрова: через невелику кількість замовників керівники підприємств не можуть підвищувати зарплатню і, відповідно, втрачають дорогоцінні кадри, а з сучасної молоді мало хто хоче працювати будівельниками.

- В Україні працюють сотні бригад, які забирають 60-70% усього ринку, але вони працюють не зовсім легально, тобто, поза податковим полем та не сплачують обов’язкові податки. Тому вони можуть встановлювати ціни нижчі, ніж у вас, і забирати у вас замовників. Мені здається, що саме в цьому полягає головна проблема, і від неї ми маємо відштовхуватися, - зазначив Олександр Пеклушенко.

Генеральний директор Запорізького домобудівного комбінату Володимир Рудь додав, що криза в будівельній галузі пояснюється ще й низькою платоспроможністю населення та невигідними умовами надання кредитів, а також відсутністю в людей довіри до забудовників.

З цього приводу заступник голови облдержадміністрації Олександр Дудка повідомив, що Президент України Віктор Янукович якраз виступив з соціальною ініціативою щодо здешевлення іпотечних кредитів для громадян.

- За завданням Президента  прийнято Постанову Кабінету Міністрів України, якою затверджено порядок здешевлення кредитів, визначено банківські установи. Суть цих рішень  -  часткове відшкодування державою відсоткової ставки банкам. Таким чином, кредитне навантаження для населення складе лише 3 відсотки річних. В області ми плануємо  дати можливість отримати такі кредити на придбання квартир 1,3 тис. сім’ям, - повідомив Олександр Дудка.

Також будівельники зазначають, що для  нормальної роботи необхідно мати наперед хоча б одне велике замовлення на рік, тоді можна нормально планувати роботу.

- Наші будинки стали гарнішими та сучаснішими, ми використовуємо новітні технології, вкладаємо у модернізацію свої кошти, але попит тільки зменшується, - зазначив Володимир Рудь.

Також у ході наради Олександр Пеклушенко  прийняв рішення про необхідність створення комісії, яка буде займатись недопущенням забудови територій, призначених для житлового фонду, іншими об’єктами.

Підбиваючи підсумки зустрічі, керівник регіону пообіцяв, що обласна влада буде робити все можливе для сприяння роботі підприємств, які працюють у сфері будівництва, проектування та архітектури.

- Зараз ми всі знаходимось у складній ситуації, але опускати руки не можна. Я чудово розумію, як це важко: скорочувати людей, консервувати будівництво. Облдержадміністрація візьме під контроль проведення тендерів, для нас є пріоритетним, щоб у них перемагали серйозні запорізькі компанії з кредитною історією, яка викликає довіру. Також я вам обіцяю, що до кінця року ми проведемо спільну нараду з представниками Мінрегіонбуду і будемо активно працювати в пошуку коштів. Це стосується і державного фінансування, і грошей з обласного та міських бюджетів, - зазначив Олександр Пеклушенко.

 

Довідкова інформація:

У 2011 році в області було введено в експлуатацію 62 тис. кв.м. житла, що складає менше 50% від показників 2010 року.

За підсумками першого кварталу поточного року вже введено 50 тис.кв.м. житла, з них багатоквартирне житло складає 7,5 тис.кв.м.

На сьогодні в області існує 73 недобудованих багатоквартирних житлових об’єкта, половина з них – будівельні майданчики, на яких так і не розпочато будівництво.

Поточного року заплановано ввести в експлуатацію 12 багатоквартирних об’єктів загальною площею 40 тис.кв.м.

В області розроблено та прийнято Регіональну програму будівництва (придбання) доступного житла в Запорізькій області на 2010-2017 роки. У рамках її реалізації в області зарезервовано 13 земельних ділянок загальною площею 19 га.

На поточний рік у програму включено п’ять багатоквартирних об’єктів, які розташовані в Запоріжжі, Гуляйполі та Михайлівці. Додатково облдержадміністрація підготувала клопотання до Мінрегіонбуду України щодо включення до переліку незавершеного будівництва житлового об’єкту в Мелітополі.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 794-го дня війни

«Робіть вибір для себе та насолоджуйтесь своєю роботою все життя»: у Запоріжжі відбувся кар’єрний форум для молоді

Продовжуємо підтримку наших захисників необхідною технікою та приладами

Поліція Запоріжжя посилює безпекові заходи напередодні релігійних свят

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні