Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Запоріжжі посилюються протипожежні заходи на відкритих територіях

17 травня 2012 - 17:03

Перший заступник голови обласної державної адміністрації Віктор Ємельяненко провів нараду щодо здійснення протипожежних заходів на території міста Запоріжжя у зв’язку зі зростанням кількості пожеж на відкритих територіях.

- У Запоріжжі, як і по області в цілому, спостерігається тенденція зростання кількості пожеж, особливо – на відкритих територіях. Саме тому ми маємо сконцентрувати наші зусилля та мінімізувати кількість пожеж. Необхідно робити щоденний моніторинг, мобілізувати всі сили та ресурси, залучати до цієї справи громадськість. Крім того, представники влади повинні виїжджати на місця пожеж, щоб краще володіти ситуацією, - окреслив завдання Віктор Ємельяненко.

За інформацією начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи Євгена Шаца, найчастіше причиною пожеж на відкритих територіях стає сміття, особливо – торічні сухі гілки, листя та трава. Тенденція ж зростання кількості пожеж спостерігається з березня, саме в цей час, після завершення морозів, люди починають спалювати минулорічне сміття.

Як повідомив заступник начальника Головного управління Державної інспекції техногенної безпеки в Запорізькій області Володимир Нехаєв, з початку року найбільша кількість пожеж сталася в Ленінському та Шевченківському районах міста. Так, з початку року в Запоріжжі зареєстровано 177 пожеж на відкритій території, з них 54 – у Ленінському районі, 34 – у Шевченківському, 32 – у Комунарському. Крім того, на території міста зафіксовано вісім лісних пожеж, п’ять з них – у Ленінському районі, дві – у Жовтневому, одна – у Шевченківському районі.

- Аналізуючи причини виникнення пожеж, треба враховувати географію територій. Наприклад, у Шевченківському районі майже немає лісництв, але велику площу займає приватний сектор. Крім того, великі проблеми з річками Суха Московка та Мокра Московка: на їх берегах  багато сухого сміття, а деякі ділянки заросли очеретом, який дуже добре горить. Що ж стосується Ленінського району, де ситуація теж  серйозна, там розташовано багато зелених зон, є лісництва, де люблять відпочивати люди. Саме необережне поводження з вогнем або викинуті незагашені недопалки викликають пожежі. Також велику площу там  займає приватний сектор, - констатував Володимир Нехаєв.

Посадовець переконаний: щоб попередити пожежі в зонах відпочинку людей, треба встановлювати таблички з попередженнями, що розпалювання багаття заборонене, бо може призвести до найгірших наслідків. Аналогічні звернення необхідно розмістити на сіті-лайтах та бігбордах уздовж доріг загального користування, перед в’їздами та виїздами з населених пунктів, на полях та в лісосмугах.

За словами начальника обласного управління лісового та мисливського господарства Мирона Полуліха, запорізьке лісництво найбільше постраждало саме після травневих свят:  тоді на території зони зелених насаджень «Великий Луг» сталося чотири пожежі.

- Проблема полягає в тому, що  часто відпочиваючі неякісно гасять багаття та йдуть геть, а потім територія починає потроху займатися, переростаючи в пожежу. Якщо ж є вітер, вогонь поширюється швидко і призводить до серйозних наслідків, - зазначив Мирон Полуліх.

Також у ході наради обговорено необхідність розробки комплексних заходів із забезпечення пожежної безпеки для кожного району міста, окремі плани – для  заповідника «Хортиця» та зони лісових насаджень «Великий Луг», організації робіт з розчищення від сухої трави та очерету дельти малих рік, а також розчищення від сухої трави, чагарника та сухих дерев узбіч доріг.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія

Контррозвідка СБУ встановила особу резидента російського гру, який планував терористичний акт в багатолюдному місці Запоріжжя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області