Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Область отримає 25 млн.грн. на здешевлення кредитів на житло

22 травня 2012 - 10:43

Область отримає 25 млн.грн. на здешевлення кредитів на житло

Заступник голови обласної державної адміністрації Олександр Дудка провів нараду з питань будівництва житла за державними програмами.

Уряд розробив і затвердив механізм здешевлення іпотечних кредитів на придбання житла в недобудованих будинках. Згідно цієї схеми, перший внесок позичальника складатиме не більше 25% від суми кредиту, максимальна ставка на момент видачі кредиту - 16% річних. При цьому  13%  з них буде компенсуватися за рахунок державної дотації. Зважаючи на це, фактично позичальник сплачуватиме всього 3 % річної ставки.

- У деяких регіонах країни, приміром у Сумській області, населення вже почало оформляти та отримувати кредити на житло. Маємо налагодити цю роботу і в нашій області, - звернувся до учасників наради Олександр Дудка.

Також посадовець повідомив, що Запорізькій області з держбюджету буде виділена сума часткової компенсації відсотків по кредиту населенню в розмірі 25 млн. грн.: «До кінця року ми можемо забезпечити здешевлення кредитних ставок на 1300 квартир. Тож усі, хто бажає скористатися цією можливістю, повинні активізуватися».

Враховуючи це, представник обласної виконавчої влади поставив перед управлінням містобудування та архітектури облдержадміністрації  завдання:  збільшити кількість об'єктів  незавершеного будівництва, де можна буде придбати житло за доступними цінами. Наразі їх в області нараховується всього п’ять.

За інформацією начальника управління містобудування та архітектури ОДА Юрія Лукашева, в поточному році в області планується введення в експлуатацію 12 багатоквартирних житлових об’єктів  загальною площею 40 тис. кв. м.  Однак не всі вони можуть бути доведені за рахунок програми здешевлення кредитів. Згідно затвердженого Урядом механізму нормативна вартість 1 кв. м. житла для обласного центру має складати 5 тис. грн., в інших населених пунктах - до 4 тис. грн. Крім того, нормативна площа на одну людину або на сім'ю з двох осіб не має перевищувати 40 кв. м., на сім'ю з трьох і більше осіб - 58 кв. метрів.

 

Довідково: в І кварталі поточного року в області введено в експлуатацію 51,5 тис. кв. м. житла, з яких 7,5 тис. кв. м. становить житло в багатоквартирних житлових будинках.

Загалом в області нараховується 73 багатоквартирні житлові об’єкти, будівництво яких не завершено.

 

 Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Середня, професійна та вища освіта мають працювати у взаємодії заради розвитку

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області

Запорізькі фермери отримали насіння від міжнародних партнерів

Іван Федоров про дезінформацію та фейки

«Чудово, що в нас є укриття – ми можемо відвідувати не тільки уроки, а й секції», – діти Кушугумської громади похизувалися міністру освіти України

Розвиток освіти в умовах воєнного стану – тема педагогічного форуму в Запоріжжі

ЄМК ДП «Запорізький експертно-технічний центр Держпраці» – на приватизаційному аукціоні

«Хтось мав це робити»: у Запоріжжі вшанували пам’ять жертв Чорнобильської катастрофи

«Ми відчуваємо, що не самотні, адже нас підтримують та допомагають»: діти-сироти отримали ноутбуки від благодійників

Спортивне орієнтування: «Їжаки» з Запоріжжя шукають шлях до перемоги

Компенсації за працевлаштування ВПО: оновлено послугу на порталі Дія