Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Відбулась урочиста церемонія вручення вищої театральної нагороди «Січеславна-2012»

23 травня 2012 - 14:58

Двадцять років поспіль проходить фестиваль – конкурс на вищу театральну нагороду Придніпров’я «Січеславна», засновниками якого є Дніпропетровське міжобласне відділення Національної Спілки театральних діячів України, управління культури і туризму Запорізької та Дніпропетровської  облдержадміністрацій.

Перегляд вистав запорізьких театрів в рамках ХХ фестивалю-конкурсу на вищу театральну нагороду Придніпров’я «Січеславна-2012» проходив в м. Запоріжжі 30.03-01.04.2012р. за підтримки облдержадміністрації, обласної та міської рад. 

Журі фестивалю, до складу якого входили провідні театральні діячі України та Росії на чолі з професором кафедри театрознавства Київського національного університету театру, кіно та телебачення ім. І.Карпенка-Карого, кандидатом мистецтвознавства, заслуженим діячем мистецтв України Заболотною Валентиною Ігорівною, відмітили активність творчих процесів у театрах регіону, підвищення професійної майстерності митців, художнього рівня театральних вистав. Позитивне враження на членів журі також справив навчальний театр кафедри акторської майстерності факультету соціальної педагогіки та психології Запорізького національного університету.

Члени журі відзначили, що отримали велике творче задоволення від перебування на Запоріжжі. Вони побачили значну кількість талановитих молодих акторів та піклування влади за розвиток театрального мистецтва в регіоні.

21 травня 2012 року у Дніпропетровському академічному театрі опери та балету відбулась урочиста церемонія вручення вищої театральної нагороди «Січеславна-2012».

За підсумками ХХ фестивалю – конкурсу на вищу театральну нагороду Придніпров’я «Січеславна-2012» запорізькі актори були відзначені у багатьох номінаціях фестивалю, а переможцями визнані:

  • Гран - Прі «Надія Січеславни» - «Краща режисерська робота»- Денис Астаф’єв, режисер Запорізького академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. В.Г. Магара, вистава «Школа з театральним нахилом» Д. Ліпскерова за сміливий творчий пошук в напрямку психологічно-умовного театру (постановка та музичне оформлення Дениса Астаф’єва).
  • У номінації «Краща жіноча роль» - Оксана Туріянська, заслужена артистка України, актриса академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. В.Г. Магара за роль Джулії у виставі «Театр» С. Моема (режисер-постановник заслужений діяч мистецтв України Євген Головатюк).
  • «Краща чоловіча роль у виставі для дітей» -  Станіслав Шкляренко, актор академічного обласного театру юного глядача за роль Кота у виставі «Кошкин дом» С. Маршака (режисер-постановник Валерія Лютинська).
  • У номінації «Пропаганда театрального мистецтва» - Гайдабура Валерій Михайлович, заслужений діяч мистецтв України, доктор мистецтвознавства, член - кореспондент Академії мистецтв України, заступник генерального директора з творчих питань Національного академічного драматичного театру ім. І. Франка за книгу історії театрального життя Запоріжжя «А що тато робить у театрі?».
  • У номінації «Меценат театрального мистецтва» - Богуслаєв Вячеслав Олександрович, Герой України, народний депутат України, генеральний директор ВАТ «Мотор-Січ» за багаторічну благодійну підтримку творчих проектів театрів Запоріжжя.
  • У номінації «Кращий директор» - Шкляренко Віталій Миколайович, заслужений працівник культури України, директор Запорізького академічного театру юного глядача за активне і послідовне сприяння творчому процесу в театрі та підтримку креативних проектів.
  • Спеціальним почесним дипломом нагороджена вистава «Замарашка» Я. Гловацького (хореограф-кандидат педагогічних наук, доцент кафедри акторської майстерності Юліана Гончаренко, куратор курсу Тетяна Петрик, художній керівник курсу народний артист України Олександр Король) Запорізького національного університету.
  • У номінації «Лицар театру» - Смолій Іван Ілліч, народний артист України, актор академічного обласного українського музично-драматичного театру ім. В.Г. Магару, за самовіддане, натхненне служіння театру, нестримну творчу енергію та створення яскравих самобутніх сценічних образів. 

Почесна місія вручення нагород переможцям фестивалю була надана заступнику голови Запорізької облдержадміністрації М.А. Ярмощуку та начальнику управління культури і туризму облдержадміністрації, заслуженому працівнику культури України І.Е. Коноревій, яка привітала учасників фестивалю та подарувала дніпропетровцям сувенір-запорізького козака. Від голови облдержадміністрації О.М. Пеклушенка учасникам фестивалю подаровано корзину квітів.

Обласна державна адміністрація, управління культури і туризму облдержадміністрації щиро вітають запорізьких митців з перемогою.

Нехай завжди буде благословенна ваша життєва дорога та творчий шлях в ім’я утвердження високих ідеалів українського театрального мистецтва.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів