Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

НОВИНИ

Відкрилась виставка з колекції Національного музею Тараса Шевченка (м. Київ) «Шевченко – художник»

31 травня 2012 - 08:43

Відкрилась виставка з колекції Національного музею Тараса Шевченка (м. Київ) «Шевченко – художник»

За підтримки управління культури і туризму облдержадміністрації 29 травня 2012 року в приміщенні Запорізького обласного краєзнавчого музею відкрилась виставка з колекції Національного музею Тараса Шевченка (м. Київ) «Шевченко – художник».

У презентації виставки взяли участь М. Ярмощук – заступник голови облдержадміністрації; І. Конарева – начальник управління культури і туризму облдержадміністрації; Ю. Каптюх – заступник Запорізького міського голови; Петро́ Ребро́ – запорізький поет, журналіст, громадський і культурний діяч; представники промислових підприємств, громадських організацій, ЗМІ та музейні працівники.

„Багато сказано про велич Тараса Григоровича Шевченка, який став живим символом національної єдності, консолідації українського народу. Окрім автобіографічного значення, малюнки Шевченка мають значення історичне. Шевченко пройшов складний творчий шлях, не відмовляючись від плідних традицій минулого і не обмежуючись тяжінням до якогось одного напряму чи жанру. Сьогоднішня виставка – велика подія для Запоріжжя, ще одна нагода доторкнутися до променів яскравої геніальності Великого Кобзаря”, – наголосив М. Ярмощук, відкриваючи виставку.

На виставці представлено понад 30 творів, серед яких – портрети, краєвиди, малюнки на біблійні, історичні, літературні сюжети, книжкові ілюстрації.

Жанр акварельного портрета представлено творами раннього періоду (1837) – портретами Катерини Абази та невідомого, де помітні прагнення автора правдиво відтворити образ людини, передати прикметні риси характеру.

Пейзажі становлять майже половину мистецького доробку художника. На виставці представлено твори «У Києві», «Видубицький монастир у Києві», що увійшли до альбому «Мальовнича Україна» (СПб, 1844), задум якого виник у художника під час першої подорожі Україною, коли митець замальовував краєвиди.

Досягнення Шевченка-офортиста представляють твори, виконані у 1858-1859 роках: «Сама собі у своїй господі», «Автопортрет у шапці та кожусі». Шевченко поглибив і збагатив реалістичні художньо-технічні засоби офорту. Його новаторська творчість мала великий вплив на подальший розвиток мистецтва офорту в Росії та на Україні. У 1860 році йому було присвоєно звання академіка гравюри.

Виставка працюватиме з 29 травня до 9 червня 2012 року в Запорізькому обласному краєзнавчому музеї (вул. Чекіста, 29), тел. для довідок: 764-39-12.

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 815-го дня війни

Незламний запорізький бізнес

Жителі регіону – про майбутнє Запорізького краю

Запоріжжя перезавантажується: плани розвитку регіону окреслив голова ОДА Іван Федоров на «Запорізькій платформі співпраці та розвитку 2024»

Життя під час війни: виклики для Запорізької області

«Запорізька платформа співпраці та розвитку» – формула успішного майбутнього

У 1944 році через примусову депортацію «совєтами» понад 190 тисяч кримських татар втратили дім, свої сімʼї та навіть життя

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 452 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 814-го дня війни

Як не втратити зв’язок та інтернет під час відключень електроенергії

У Запоріжжі виявили 2 автобуса, водії яких працювали без дозвільних документів