Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Юрій Пелих: «Козацтво сьогодні – це потужний рух справжніх патріотів України»

5 червня 2012 - 09:45

Заступник голови – керівник апарату облдержадміністрації Юрій Пелих взяв участь у тризні – вшануванні пам’яті козаків, які віддали своє життя за Батьківщину. Після цього заходу в парку культури та відпочинку «Дубовий гай» відбулися Всеукраїнські змагання «Лава на лаву». Ці заходи проведено за сприяння обласної державної адміністрації.

У тризні, яка проходила біля музею запорозького козацтва на Хортиці, взяли участь представники козацьких підрозділів з різних куточків України. На знак пам’яті про загиблих воїнів на хвилі Дніпра спустили вінок з квітів.

- Уже багато років на острові Хортиця збираються патріоти України та Запорізького краю, щоб віддати данину пам’яті трагічним подіям 1775 року. Козацтво сьогодні – це потужний рух справжніх патріотів, і саме козаки є носіями національної ідеї України, хранителями історичної пам’яті та спадковості поколінь. Це виховання козачат та джур – дітей, які з самого дитинства вчаться козацькій доблесті,  вмінню по-справжньому, по-козацьки любити Україну. Сьогодні ми відзначаємо день пам’яті справжніх героїв, які віддали свої життя за Україну. Вічна пам’ять запорозьким козакам! - зазначив Юрій Пелих.

Символічно, що день вшанування пам’яті загиблих козаків став  й днем козацької єдності: після тризни у парку «Дубовий гай» проходили всеукраїнські змагання «Лава на лаву», учасників яких також привітав Юрій Пелих.

Головна мета проведення змагань –  відродження традицій масового проведення народних свят, популяризація здорового способу життя.

У рамках заходу також відбувся благодійний концерт з метою збору коштів на пам’ятник молодому Тарасу Шевченку, який планується встановити на території Національного заповідника «Хортиця». Першу пожертву було передано від голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка.

 

Довідкова інформація:

У 1775 році згідно наказу імператриці Катерини ІІ була зруйнована Запорозька Січ, на згадку про цю трагічну подію та на вшанування пам'яті загиблих козаків на Хортиці щороку проводиться козацька тризна.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Юні мешканці Запорізької області відправились в «Артек» на оздоровлення

Запоріжці отримали від благодійників набори засобів гігієни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про логістичний проєкт росії на ТОТ

Впродовж доби окупанти 254 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу

Дізнайтеся про силу українського громадянського суспільства: новий онлайн-курс розкриває секрети нашої стійкості

Юні баскетболістки із Запоріжжя – чемпіонки України