Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

У Музеї історії запорозького козацтва відкрилась унікальна виставка «Зброя козацьких часів»

5 червня 2012 - 14:10

Урочисте відкриття виставки «Зброя козацьких часів» відбулося сьогодні в Музеї історії запорозького козацтва, яка є спільним проектом Музею приватних колекцій «Feldman Family Museum» та Національного заповідника «Хортиця».

В експозиції представлено понад 40 зразків холодної зброї, що використовувалась на українських землях з XV до початку XIX століття. Це шаблі, ятагани, ножі, кинджали, сокири, клевці, перначі. Основою експозиції є частина колекції старовинної холодної зброї, яку  протягом двох десятків років збирав відомий колекціонер та меценат Олександр Фельдман.

У церемонії відкриття виставки взяв участь голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко.

- Відкриття цієї виставки – це знакова подія для Запорізького краю. Адже історія зброї козацьких часів – це історія України, і сьогодні ми маємо змогу долучитися до неї. Я вважаю, що Запоріжжя,  Хортиця, Музей козацтва стали тим магнітом, що притягують до себе усе найкраще, і ми мусимо все це зберегти та примножити, - підкреслив Олександр Пеклушенко.

Декілька експонатів виставки «Зброя козацьких часів» залишаться в Запоріжжі назавжди. В дарунок від Олександра Фельдмана Музей запорозького козацтва отримав дві шаблі XVІІ сторіччя та дві бойові сокири. Як зауважив меценат, це добра традиція його команди - залишати в дарунок музеям України експонати приватної колекції.

- Коли ми приїздимо в українські музеї, традиційно залишаємо деякі екземпляри колекції. Адже, я переконаний,  музеї повинні розвиватися та поповнювати свої експозиції, тож ми подаємо для цього  особистий приклад, - зазначив Олександр Фельдман.

Як відзначив у своєму виступі директор Національного заповідника «Хортиця» Максим Остапенко, дуже важливо, що робота  унікальної виставки припала на час чемпіонату з футболу Євро-2012. Це дозволить залучити більше туристів до Запоріжжя та на Хортицю,  вважає керівник заповідника. 

Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко подякував представникам Музею приватних колекцій «Feldman Family Museum» за яскравий приклад успішного партнерства та висловив надію на   подальшу співпрацю з Національним заповідником «Хортиця». 

Читайте також

З травня розпочинається подання заявок на отримання субсидій на землю для аграріїв з постраждалих регіонів

Олександр Педан зустрівся з запорізькими школярами на «НеЛекціях 2.0»

Юні мешканці Запорізької області відправились в «Артек» на оздоровлення

Запоріжці отримали від благодійників набори засобів гігієни

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Іван Федоров про логістичний проєкт росії на ТОТ

Впродовж доби окупанти 254 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 796-го дня війни

Іван Федоров про призов на строкову службу на ТОТ

Звернення керуючого Запорізькою єпархією православної церкви України єпископа Фотія напередодні Великодня

Свято краси та грації, сили та швидкості: відбувся обласний фінал змагань «Пліч-о-пліч» з черліденгу та футзалу

«Талант на мільйон для ЗСУ»: запорізькі школярі об'єдналися у боротьбі за перемогу