Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Рейтингові показники свідчать: соціально-економічна ситуація в регіоні покращилась

7 червня 2012 - 15:31

Рейтингові показники свідчать: соціально-економічна ситуація в регіоні покращилась

Стан виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Запорізької області на 2012 рік у І кварталі розглянули учасники колегії обласної державної адміністрації, яку провів голова ОДА Олександр Пеклушенко. У заході взяв участь заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Володимир Бандуров.

Згідно оцінки діяльності державних адміністрацій, яку здійснює Кабінет Міністрів України, за підсумками І кварталу поточного року Запорізька область посідає 10 місце серед усіх регіонів країни (за підсумками 2011 року - 19). У поточному році значно на краще змінилася ситуація в сфері економічного розвитку, інвестиційній, науковій та інноваційній діяльності, на споживчому ринку.

- Такого результату ми досягли завдяки узгодженій роботі над спільною метою – покращення життя кожного запоріжця. Я вітаю всіх з цим досягненням, - звернувся до присутніх Олександр Пеклушенко.

Детальніше про підсумки діяльності обласної влади поінформував перший заступник голови ОДА Віктор Ємельяненко.

- Рейтингові показники – доказ того, що соціально-економічна ситуація в регіоні дійсно покращилась. Разом з тим, не маємо права зупинятися – ситуація, як і раніше, вимагає від нас оперативності та зваженості при прийнятті управлінських рішень, - наголосив посадовець.

Передусім занепокоєння керівництва обласної виконавчої влади викликає ситуація в реальному секторі економіки. Обсяг реалізованої промислової продукції в  січні-березні поточного року склав  19,2 млрд. грн. За цим показником область посіла четверте місце серед регіонів України. Однак до завдання Програми соціально-економічного та культурного розвитку Запорізької області на 2012 рік це всього 23%.

Неоднозначною залишається ситуація в сфері виробництва та реалізації промислової продукції. З одного боку, зростання обсягу реалізованої промислової продукції зафіксовано по всіх містах обласного значення та в 12 районах. З іншого - з початку року промислові підприємства знижують обсяги виробництва. За підсумками чотирьох місяців темпи скорочення склали 3,2 %. Разом з тим, Програма соціально-економічного та культурного розвитку передбачає зростання обсягів промвиробництва на 6,4%.

Щодо інвестиційної діяльності станом на 1 квітня в економіці регіону працювало майже 1 млрд. дол. США прямих інвестицій. За цим показником область посідає 9 місце серед регіонів України. До кінця року в економіку області планується залучити 75 млн. дол. США.

Проблемною  залишається будівельна галузь  - в області продовжує скорочуватися обсяг будівельних робіт. На переконання Віктора Ємельяненка, для цього немає об’єктивних причин, адже в поточному році суттєво зросли обсяги державного фінансування на будівництво об’єктів соціального призначення. Тож керівники територій мають організувати роботу щодо своєчасного та ефективного освоєння коштів усіх видів субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам.

Підбиваючи підсумки в розгляді питання соціально-економічного розвитку регіону, Віктор Ємельяненко зупинився на ситуації в сфері державних фінансів. За рівнем виконання доходів загального фонду місцевих бюджетів у І кварталі область продемонструвала одні з кращих результатів серед регіонів країни. Виконання плану склало 23%, а це  впевнене 5 місце. Також 6 місце область посіла за обсягом податкових надходжень до місцевих бюджетів у розрахунку на одного жителя  (475 грн.) та за темпом скорочення заборгованості із страхових внесків економічно активних платників до Пенсійного фонду України  (на 22% до початку року).

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»

Іван Федоров про першу мобілізацію рф на окупованій частині Запорізької області