Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Влада відпрацьовує механізми впливу на ринок праці

7 червня 2012 - 16:36

Влада  відпрацьовує механізми впливу на ринок праці

Питання регулювання ринку праці та можливості впливу влади на розв’язання проблем безробіття  обговорили на засіданні колегії облдержадміністрації.

За словами заступника голови облдержадміністрації Андрія Гамова, аналіз ситуації за останні два роки свідчить про позитивну динаміку на ринку праці в Запорізькій області. Так, рівень зайнятості населення поступово підвищується. За підсумками 2011 року він склав 60,4% (по Україні 59,2%). А рівень безробіття в регіоні за даними статистики знизився до  7,2%  серед економічно активного населення (по Україні 7,9%). Це дозволило Запорізькій області за підсумками першого кварталу 2012 року посісти відповідно 6 та 9 місця у всеукраїнському рейтингу регіонів за цими показниками.

Але є ціла низка проблем, пов’язаних з ринком праці, що потребують пильної уваги влади. Серед них – «тіньова» зайнятість, примусова  неповна зайнятість населення, що є ознакою непрозорості ринку, скорочення робочих місць у середньому та малому бізнесі.

- Саме в малому бізнесі в 2011 році відбулось найбільше скорочення зайнятості. У цій сфері загалом було ліквідовано 28 тисяч робочих місць. Тому створення комфортних умов для бізнесу – це один з головних  напрямків роботи регіональної влади, - зазначив заступник голови облдержадміністрації Андрій Гамов.

Ліквідація робочих місць – це наслідок «тінізації» ринку праці, спроба роботодавців мінімізувати податкове навантаження, вважають фахівці. На думку  голови облдержадміністрації Олександра Пеклушенка до вирішення цієї проблеми необхідно підходити комплексно. Перш за все влада мусить активно працювати  з правоохоронними та податковими органами у справі  легалізації робочих місць. Питання регулювання податкового навантаження необхідно відпрацьовувати  на центральному рівні. А також треба вести більш активну роз’яснювальну роботу з працівниками, які сьогодні отримують заробітну платню в «конвертах».

- Кожен працівник повинен чітко знати, що отримуючи зарплатню у «конверті», він б’є перш за все по собі, по своїх дітях, по своєму майбутньому, - наголосив Олександр Пеклушенко.

Також за словами голови облдержадміністрації, необхідно налагодити більш тісну співпрацю   центрів зайнятості та місцевих органів влади по організації громадських робіт. Це, з одного боку,  сприятиме забезпеченню зайнятості безробітних, а з іншого боку - надасть містам та селам додатковий ресурс для наведення порядку на територіях,  вважає очільник області.

Одне з головних завдань, яке сьогодні ставить перед регіонами Президент України в рамках реалізації соціальних ініціатив, – це працевлаштування соціально незахищених громадян – інвалідів, пільговиків.

За словами директора обласного центру зайнятості Ірини Дуднік  область має фінансовий ресурс для вирішення проблеми зайнятості незахищених громадян. Створення додаткових робочих місць можливе за рахунок державної програми, що дозволяє дотувати роботодавців, які працевлаштовують таких людей. У 2012 році Запорізька область отримала на ці цілі 47,6 млн.грн. За рахунок дотацій з початку року вдалося працевлаштувати 463 безробітних, майже половина з них – пільговики та інваліди. Але, як зауважила Ірина Дудник, керівникам на місцях необхідно більш активно використовувати цей ресурс, щоб створювати максимально можливу кількість робочих місць та влаштовувати на роботу людей, які потребують особливого захисту з боку держави.

Голова облдержадміністрації Олександр Пеклушенко звернув увагу керівників територій на важливість вирішення проблем безробіття та створення нових робочих місць: «Працівники служби зайнятості повинні зустрітися з керівниками на місцях, і не тільки детально проаналізувати ситуацію по кожній території, але й розробити окремі програми з працевлаштування, врахувавши особливості кожного району».

У рамках реалізації нової соціальної політики держави також очікується прийняття нового закону «Про зайнятість населення». Як підкреслив у свої доповіді заступник голови Андрій Гамов, цей закон передбачає створення нових механізмів стимулювання роботодавців для працевлаштування соціально незахищених громадян та створення нових якісних робочих місць. Також  законопроект передбачає положення, спрямовані на розвиток підприємництва та підвищення кваліфікації робочої сили.

 

Управління у справах преси та інформації 

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 804-го дня війни

В Запорізькій області об’єднають медичні установи – допомога вузьких спеціалістів стане більш якісною та доступною

Перший з 40 нових потужних позашляховиків передали нашим захисникам на Запорізький напрямок

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів