Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

В області налагоджується механізм іпотечного кредитування

7 червня 2012 - 16:50

В області налагоджується механізм іпотечного кредитування

Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк провів всеукраїнську селекторну нараду з питань будівництва та введення в експлуатацію доступного житла на території країни. Запорізьку область представляв заступник голови облдержадміністрації Олександр Дудка.

Насамперед урядовець порушив питання розробки містобудівної документації.

- Згідно Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», який був підписаний 11.03.2011 року, з 1 січня наступного року на території, де відсутній генеральний план, неможливо буде розпочати будь-яке будівництво. Тож не зволікайте, зміни до генпланів міст та схеми планування території областей мають бути погоджені та затверджені до кінця поточного року, - поставив завдання Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Анатолій Близнюк.

Щодо Запорізької області схема планування її території була затверджена ще торік. У поточному році планується внесення змін до генерального плану  м. Запоріжжя, завершення розробки генерального плану м. Мелітополь та затвердження генплану м. Енергодар.

Стосовно основного питання - забезпечення громадян доступним житлом у рамках реалізації ініціатив Президента України Анатолій Близнюк повідомив таке. Нині в міністерстві зареєстровано 3311 квартир доступного житла. Разом з тим, людей, які бажають взяти кредити на це житло, майже 5 тисяч (загалом на квартирному обліку перебуває понад 1,1 млн. українців). Такі цифри, на переконання Міністра, свідчать про кілька фактів. По-перше,  керівництво територій не піклується про достатню кількість доступного житла для населення. По-друге, роз’яснювальна робота щодо умов іпотечного кредитування  на місцях проводиться неефективно, люди просто не знають про можливість отримання вигідного кредиту на придбання квартири. Зважаючи на це, урядовець поставив завдання: проаналізувати стан житлового будівництва на місцях; розглянути можливість відкрити кредитування на вторинне житло та приватні будинки; у разі необхідності розпочати будівництво нових будинків доступного житла.

Крім того, в регіонах вже має бути відпрацьований механізм здешевлення вартості іпотечних кредитів. Зокрема, необхідно відкрити «єдині вікна», де надаватимуться консультації всім, хто зацікавиться участю в Програмі іпотечного кредитування.

У Запорізькій області отримати консультацію з цих питань можна буде з 11 червня в обласному дозвільному центрі.

Крім того, Олександр Дудка повідомив, що запроваджує проведення щотижневих нарад з питань реалізації Програми іпотечного кредитування на території регіону.

- Запрошую на ці наради всіх учасників процесу – представників управління архітектури та містобудування облдержадміністрації, Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву, банківських установ та будівельник компаній. Від нас з вами залежатиме якість виконання завдання Президента України щодо забезпечення населення доступним житлом, - наголосив заступник голови ОДА Олександр Дудка.

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Запорізька область визначила переможців обласного етапу баскетбольного турніру проєкту «Пліч-о-пліч»

Я вважаю, що кожен чоловік може себе знайти в Збройних Силах, – майбутній військовослужбовець

Будівництво підземної школи в Біленьківській громаді Запорізького району дозволить забезпечити офлайн-навчанням усіх учнів громади

Як ветеранам і цивільним порозумітися: новий інформаційний проєкт

Запорізьких експортерів запрошують на віртуальну виставку в Йорданії

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Впродовж доби окупанти 291 раз ударили по Запорізькій області.

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 803-го дня війни

Звернення керуючого Запорізькою єпархією Православної церкви України єпископа Фотія напередодні поминальних днів

«Повернення ветерана на робоче місце»: роботодавцям розповіли про працевлаштування та перенавчання

Обласна влада продовжує підтримувати наших військових

Працівники облдержадміністрації долучилися до Всеукраїнської акції «За чисте довкілля»