Гаряча телефонна лінія Запорізької обласної державної адміністрації+38 0800 503 508
Гуманітарний штаб Запорізької області

Новини

Петро Гончарук: «При реалізації проекту ЄС/ПРООН ми зробили акцент на енергопостачання та енергоефективність»

8 червня 2012 - 15:15

Петро Гончарук: «При реалізації проекту ЄС/ПРООН ми зробили акцент на енергопостачання та енергоефективність»

Заступник голови обласної державної адміністрації Петро Гончарук провів засідання координаційної ради з реалізації Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІ».

З липня минулого року в області здійснюється реалізація другої фази Проекту Європейського Союзу та Програми розвитку ООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІ». Його мета – створити сприятливе середовище для сталого довготривалого соціально-економічного та громадянського розвитку на місцевому рівні шляхом підтримки місцевого самоуправління та активізації ініціатив територіальної громади.

- Головними етапами роботи Проекту ЄС/ПРООН на територіях області в першому півріччі поточного року були розробка та прийняття обласної цільової програми з питань реалізації Проекту в 2012-2015 роках, розширення географії  за рахунок реплікаційних районів, підготовка до прийняття в експлуатацію перших завершених об’єктів, а також підписання угоди про співпрацю між Проектом та Запорізьким національним університетом, упровадження курсу «Сталий розвиток» в учбову програму університету, - повідомив Петро Гончарук.

Також посадовець повідомив, що станом на сьогодні 48 об’єднань громадян затвердили плани місцевого розвитку на 2012-2015 роки,  провели публічні обговорення та голосування щодо вибору пріоритету. Зараз вони завершують акумуляцію власних коштів – 5% від вартості мікропроектів, приймають жителів у  члени громад, проводять інформаційно-просвітницьку роботу серед сільського населення, а також самостійно ведуть роботу з проектними та підрядними організаціями.

- На сьогодні загальна сума співфінансування, на яку затверджені мікропроекти громад області, складає понад 3 млн.грн. Акценти при реалізації Проекту в 2012 році зроблено на енергопостачання та енергоефективність. Однак, важливими напрямками також залишаються ремонт систем водозабезпечення, закладів  освіти та медицини, заходи з охорони навколишнього середовища, - зазначив Петро Гончарук.

Уже пройшли затвердження на рівні Центрального офісу Проекту та отримали перше фінансування ініціативи громад у всіх пілотних районах області: Якимівському, Бердянському, Гуляйпільському, Кам’янсько-Дніпровському, Куйбишевському, Новомиколаївському, Оріхівському, Пологівському та Приазовському. Крім того, активно підключились до процесу впровадження власних мікроініціатив так звані «реплікаційні» райони: Василівський, Веселівський та Токмацький.

Зараз Запорізька область перейшла до реалізації довгострокового напрямку, який за кілька років принесе серйозні результати. Так, після завершення реалізації у районах Проекту «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду-ІІ»  сформуються фонди розвитку громади для економічно-технічного обслуговування об’єктів на умовах співфінансування з боку громад, спонсорів та коштів місцевих бюджетів. До того ж, крім прикладного інструменту залучення міжнародної технічної допомоги та інших інвестицій у соціальну інфраструктуру села, регіон зможе в майбутньому ефективно ним користуватися.

Також Петро Гончарук нагадав, що важливим та необхідним фактором своєчасного впровадження мікропроектів є їх співфінансування в чітко визначені строки: затримок з коштами ЄС/ПРООН немає, тож кожна громада має серйозно займатись цим питанням.

Наприкінці засідання було затверджено план дій Проекту на друге півріччя 2012 року.

 

 

Управління у справах преси та інформації

Читайте також

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 798-го дня війни

На Запоріжжі поліцейські затримали чоловіка, який збував зброю та боєприпаси

Майже 44 тисячі сімей внутрішньо переміщених осіб отримали допомогу від держави

Український бізнес отримав цифровий інструмент для виходу на міжнародні ринки

Обладнання і техніку на 162 мільйони гривень незабаром отримають військові на Запорізькому напрямку – завершено ряд тендерів

Захист прав дітей уразливих категорій обговорили під час візиту представників ООН до Запоріжжя

За матеріалами СБУ заочно засуджено 5 колаборантів, які допомагають підтримувати окупаційний режим на території Запорізької області

Запоріжжя відвідала координаторка ООН в Україні Деніз Браун – обговорили напрямки підтримки прифронтової області

Радіаційний фон в контрольних точках Запорізької області

Перші 5 підземних шкіл побудуємо у Запорізькій області, – Іван Федоров

Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій області

Звернення Володимира Зеленського наприкінці 797-го дня війни